Напишете дума/думи за търсене

Първите две години са ключови за развитието на чревната микрофлора на детето

В периода на кърменето бебето получава всички необходими вещества от кърмата.

В по-малко количество в нея са желязото, витамин Д и омега-3 мастните киселини. До шестия месец, когато започва захранването, бебетата имат достатъчни запаси от желязо. Със захранването е важно да се употребяват храни, богати на желязо, за да се избегне развитието на анемия.

По време на кърменето майката може да употребява хранителна добавка с омега-3, за да се осигурят така важните за развитието на мозъка мастни киселини. Единствената добавка, която се дава директно на бебето, е витамин Д, за да се избегнат рисковете от недостиг.

След започване на захранването и ограничаване на кърменето може да се включи и добавка с омега-3 директно на бебето. За поддържането на добра микрофлора на бебето може да добави и пробиотик, особено при децата, хранени с адаптирано мляко и при употреба на антибиотик.

Най-важният фактор за доставяне на всички важни елементи, витамини, минерали и макронутриенти е пълноценното и разнообразно хранене от всички хранителни групи. Използването на синтетични минерали и витамини не е най-доброто решение, т.к. те не са в естествен вид и не се усвояват напълно, освен това в храната има много повече вещества които са важни за здравето. Но тъй като храната е все по-бедна на полезни вещества, почвите са бедни на минерали и не всеки може да си позволи да купува органична храна, за да се запълнят дефицитите могат да се приемат и хранителни добавки. Това важи особено ако детето не се храни разнообразно, има хранителни алергии или други заболявания.

Най-важни за развитието на малкото дете са добавките с витамин Д и омега-3 мастните киселини. Витамин Д е важен за растежа, за обмяната на калция и има много полезни функции в организма. Среща се в малко количество в храната, предимно в животинските продукти. Образува се в кожата под влияние на слънчевите лъчи, но с все по-малкото време прекарване на открито и използването на слънцезащитни кремове, синтезът му е намален и все по-голям процент от хората имат дефицит на витамин Д. Високите нива на витамин Д в тялото са важни за доброто функциониране на имунната система и предпазване от редица заболявания като алергии, автоимунни болести, диабет, възпаления и други.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Омега-3 мастните киселини са незаменими, не се синтезират в тялото, а се набавят от храната. Те са важни за развитието на нервната система и мозъка, както и за сърдечно-съдовата система. Най-богати на омега-3 са океанските риби, но тъй като има риск от замърсяване с тежки метали е добре да се консумират по-рядко - 1 път седмично за деца. Омега-3 се натрупват в тялото и не е нужно да се консумират всеки ден. 

Първите две години са ключов момент за развитието на чревната микрофлора на детето. За заселването на червата с полезни микроорганизми са важни естественото раждане, при което стерилните черва се заселват с вагиналните лактобактерии, кърмата която подхранва полезните бактерии с подходящи вещества, правилното захранване. Полезните бактерии в червата имат много функции, като участват в храносмилането, в разграждането на токсични вещества от метаболизма, поддържат равновесието и не позволяват на болестотворните бактерии да се разраснат, влияят на дейността на имунната система и на настроението.

Нарушаването на чревната микрофлора от неправилно хранене и употреба на антибиотици има негативни последствия за тялото - развитие на по-опасни инфекции, гъбични инфекции, алергии, кожни обриви, запек или диария, злоядство, подуване на корема, газове. В такива случаи е добре да се използва подходящ пробиотик за възстановяване на микрофлората.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ