Напишете дума/думи за търсене

Биберонът пречи на проговарянето

Много деца използват биберон - залъгалка като средство да се успокоят, дори когато вече са проходили и даже са на няколко годинки.

Биберонът също служи като предмет, който някои експерти наричат преходен обект - тоест нещо, което облекчава стреса и помага на детето да се приспособи към нови предизвикателни ситуации, например - когато започва да ходи на детска градина или когато му предстои дълго пътуване.

И ако не е нужно да премахвате биберона, докато детето проходи, то скоро след като това вече се случи, има някои основателни причини да започнете да го приучавате да живее без биберон. Ако детето е податливо на ушни инфекции например, то отказването от биберон може да му донесе известно облекчение. Едно изследване показва, че деца, които не са използвали биберони, имат с 33% по- малко заболявания на средното ухо.

Ако детето ви изглежда да има затруднения с говора и езика, то биберонът няма да е от полза. Така е, защото биберонът затваря устата на мъника в неестествена поза, което прави по- трудно за него да развива нормално езика си и мускулите на устните.

Ако детето ви е в период да се учи да говори, това начинение с биберон в уста ограничава възможностите за изпълнение, нарушава речта и предизвиква езика да пада неестествено надолу в покой. В някои случаи честата употреба на биберон може да накара езика да бута напред зъбите. Това поставя началото на дентални проблеми, изкривяване на челюстта и развитие на съскане в говора при произнасяне на звуците „с“ и „з“.

Поради тази причина се препоръчва ограничаване употребата на залъгалката, доколкото е възможно. Най- малкото, уверете се, че използвате биберони за новородено, които са по-малки и меки, при което те по-малко биха повлияли на речта на детето. До 18- месечна възраст биберонът тотално трябва да е излязъл от употреба според някои педиатри.
Други експерти, а и родителите имат по-небрежен подход. Те смятат, че ако детето има нужда да смуче и му се отнема биберона, то ще налапа пръстите или дрехата си и пак ще задоволи тази своя потребност.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Използването на биберон ще се отрази ли на зъбите на детето?

Докато повечето деца с навици продължително време и непрекъснато да смучат (независимо дали пръстите си или биберон) може да имат проблеми с правилното изникване и подредба на предните зъби, то някои специалисти по дентална медицина смятат, че употребата на биберон няма да причини дефекти по временните зъби на малчуганите - обикновено до възраст 4-6 годинки. Все пак е добра идея да уведомите зъболекаря, че детето ви използва биберон все още, за да прегледа той зъбите и челюстите на мъника и да се увери, че всичко е наред.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ