Напишете дума/думи за търсене

При никнене на зъбките се появяват капризи по отношение на храненето

Първите млечни зъбчета при бебето започват да никнат около 6-ия месец. Първи обикновено се появяват предните долни зъбки, с месец – два по-късно се появяват и горните предни зъби.

Симптоми при никнене на бебешките зъби:

Чесане

След третия, четвъртия месец може да забележите как вашето бебе започва да пъха всичко в устата си и да си чеше венците. Това е предизвикано от растежа на зъбите и при някои бебета е по-болезнено, отколкото при други.

Хапане и гризане

Бебето, на което му никнат зъби слага всичко, което попадне в ръцете му в устата, за да го хапе и дъвче. По този начин то освобождава напрежението върху венеца от никнещите зъби.

Разлигавяне

Ако бебето ви си чеше много венците, това може да предизвика увеличаване на слюнката и тя да потече по брадичката и да раздразни кожата около устата на детето.

Раздразване кожата на лицето

При обилното слюноотделяне около устата и под брадичката често кожата се раздразва. За да се предотврати това, по-често трябва да се подсушават тези места и да се намазват с омекотяващ крем.

Избухливост

Преди да се покаже зъбчето, венецът може да стане доста твърд и чувствителен на болка, което прави малчугана много нервен. Болката и дискомфортът често са най-големи при поникването на първото зъбче и при кътниците заради техния размер. Обикновено след тях детето привиква с процеса на никнене и със самите зъби. Възможно е обаче то да е нервно при появата на всеки нов зъб.

Неспокоен сън

Болката от никненето на зъби може да се прояви през деня или нощта. Това може да е причината, поради която детето да се буди по-често нощем, отколкото обикновено. Не бързайте да го утешавате или да го храните. Вместо това забележете дали не се успокоява само.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Загуба на апетит

Децата, на които никнат зъби, може да капризничат по отношение на храненето. Желанието да има винаги нещо в устата, за да получи облекчение, кара детето да се държи така, сякаш винаги иска да яде. Но тъкмо когато започне да се храни, се засилва чувството на дискомфорт и то го заставя да се откаже от гърдата или биберона, които толкова настоятелно е искало.

Дете, което е започнало да яде твърда храна може да загуби за известно време интерес към нея. Това не трябва да ви безпокои, тъй като то получава всички необходими вещества от кърмата или адаптираното мляко. Апетитът му ще се възстанови в момента, в който пробият зъбите. Разбира се, ако отказва повече от две хранения поред или не се храни в течение на няколко дни, трябва да се обърнете към лекар.

Кашляне

Увеличеното слюноотделяне през деня може да предизвика закашляне у детето. Това не е нещо, за което трябва да се притеснявате, ако изглежда добре и няма никакви признаци за настинка, температура или някакво неразположение.

Повишена температура

Вдигането на висока телесна температура е друг симптом, който лекарите обикновено свързват с никненето на зъби. Ако при никненето на зъби се повиши температурата, за всеки случай я свалете така, както бихте постъпили при болест. Обърнете се към лекар, ако детето поддържа повишена температура повече от 3 дни.

Симптоми на простуда (треска)

Вярва се, че тези симптоми (течащ нос, кашляне и др.) идват от това, че детето много често пъха ръцете в устата си. За да сте спокойни, винаги информирайте лекаря си при такива симптоми.

Диария

Диарията е симптом, който предизвиква различни мнения у лекарите, родителите и проучванията. Смята се, че причината за това е голямото количество погълната слюнка, която оказва влияние на изпражненията. За да сте сигурни, че това е от никненето на зъбите, информирайте вашият педиатър.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ