Напишете дума/думи за търсене

Развитието на бебешката усмивка до 1 годинка - етап по етап

Удивително е по какъв начин в течение на първата годинка беззъбата усмивка на бебето стартира да се трансформира в метод за изрязяване на наслаждение, за другарство, а последователно се появява и възприятието за комизъм.

0-6 седмици: Усмивката е инстикт

Забелязали сте първите гримаси на бебчето, до момента в който спи. Виждали сте го да се мръщи, да се стряска и... може би да се усмихва. В РЕМ етапа на съня бебешкият организъм претърпява физиологични промени, които задействат избрани рефлекси - и един от тях е усмивката.

6-8 седмици: Усмивката не е реакция

Когато бебето поотрасне, стартира да се усмихва на неща, които са му приятни - гушкане, гласове, лица. Но не очаквайте прекомерно на този етап. Усмивката е отговор на сетивни чувства, а не на реакция. Може да пробвате да насърчавате усмивките, като научите какви шумове и изражения го карат да реагира. Давайте на детето си задоволително благоприятни условия да учи лицето ви, до момента в който му говорите нежно. Имитирайте израженията му, и то може да стартира да имитира вашите.

2-3 месеца: Развива се усмивката като реакция

До този миг усмивките на бебето ви са били вътрешни реакции на неща, които притеглят вниманието му. Вече не: на този нов стадий детето желае да реализира връзка. То ще се усмихне, когато ви види, и ще реагира, когато издавате смешни звуци (мууу, грух-грух, би-биийп). То ще научи също, че може да провокира реакция у вас, когато се усмихва, а освен когато плаче. Гукането и другите бебешки звуци са неговите опити да се изрази. Сега няма съмнение. 

Не забравяйте обаче, че не можете да го накарате да се усмихва постоянно, когато желаете. В случай, че до 12-седмична възраст не се е усмихнало нито един път, би трябвало да се консултирате с вашия педиатър.

Около 6 месеца: Усмивка с мотив и без мотив

Макар че всяко кърмаче се развива със личен темп - и някои бебета просто са по-усмихнати от други - в средата на първата годинка то евентуално ще е експерт в усмивките. Шестмесечните бебета ти се смеят отсреща, без значение какво правиш.

Около 9 месеца: Избирателна усмивка

Това е възрастта, когато детето ви познава като специфичен човек, друг от останалите хора, само че и това си има минус: появява се страхът от непознати. Вашето до момента другарски настроено към всички кърмаче стопира да се усмихва на непознатите хора. Дори това да не е толкоз прелестно за вас, разпознаването на лица е знак за здравословно развиване.

Нещо, което също си коства да се означи: възприятието му за постоянството на предметите се е засилило. Детето знае, че нещо съществува, даже когато не го вижда. Можете да го накарате да се усмихне, като играете на гоненица. " Има го - опа-а, няма го! " е идеалната игра за разсмиване на деветмесечно кърмаче.

След 12 месеца: Детето към този момент има възприятие за комизъм

Редом с развиването на езиковите умения, се появява и възприятието за комизъм. Когато бебето реши, че нещо е смешно, желае да получи реакция и от вас. Затова, смейте се с него. Изпуснете нещо на пода или направете смешна физиономия. Следва истерично забавление. Изненадата е значим детайл в разсмиването на бебетата. Възползвайте се от този етап. Не всеки ден срещате човек, който ви вижда като най-забавния човек на света.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ