Напишете дума/думи за търсене

В миналото Благовещение е бил Ден на майката

Благовещение е един от най-светлите християнски празници. На този ден се възпоменава благата вест, донесена от Архангел Гавраил на Дева Мария - че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Празникът се отбелязва винаги на 25-и март – 9 месеца преди Рождество Христово, и се възприема от християнската религия най-вече като празник на майката. Защото чрез Дева Мария майчинството става благословено от Бога. Така се изтъква значимостта на жената като създаваща живот.

Неслучайно образът на Света Богородица е особено скъп за всички вярващи. Възприемана като закрилница на семейството, на бременните, на родилките и на жената-майка, тя обгръща с присъствието си всички, които я призовават. Като майка на Спасителя тя се застъпва пред Него за всички страдащи и онеправдани и им носи утеха.

Днес в България много по-популярен като Ден на майката и жената е 8 март. В недалечното ни минало обаче това не е било така. За отбелязването на Благовещение като Деня на майката и християнската жена се пазят архивни сведения от 1938 година, пише саъйтът dveri.bg. Тогава в салона на дружество “Славянска беседа” се провежда сказката “Грижи за майката” от проф. протоерей Христо Димитров. Има и още един много ценен документ от 1943-а. В съобщение до Радио София се казва: “На Благовещение, 7 т. м., Негово Високопреосвещенство митрополит Стефан ще отслужи в столичния храм “Света София”, храмов празник на същата, архиерейска света Литургия, а предния ден - велика архиерейска вечерня с петохлебие от 18 ч. На 7 т. м. В 16.30 часа след пладне по случая и по случай Деня на майката, от името на църквата и на дамския комитет от братството, ще говори в църквата “Света София” известният наш писател и общественик Константин Петканов, на тема: Християнското сърце на българската жена”. Преди и след сказката църковният хор ще изпълни подходящи песнопения”.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Традицията за отбелязването на Деня на мяйката и жената на Благовещение се губи през социалистическия период у нас. Близо 30 години след неговия край обаче тя все още не е възстановена.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ