Напишете дума/думи за търсене

Медицинска помощ за бебета вкъщи 6 месеца вместо 14 дни. Касата поема и изследвания за сърдечна недостатъчност

Акушерките могат да полагат грижи за бебето 14 дни след като е изписано от родилното отделение.

Ще се покриват повече дейности и при лечението на левкемия, операции на бъбрека и на коляното

Новородените бебета да имат право на безплатна патронажна грижа вкъщи в продължение на 6 месеца вместо досегашните 14 дни. Освен това Националната здравноосигурителна каса да покрива и повече изследвания.

Предложение за такива промени в наредбата за пакета дейности, плащани от НЗОК, е направило Министерството на здравеопазването. Те са публикувани за обществено обсъждане.

В момента медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти могат да оказват здравна грижа в дома на новородените деца само 14 дни. Услугата стана възможна през 2021 г., за да се подобри детското здраве в най-ранна възраст, както и родителите да са по-добре информирани как да се грижат за бебето. Предложението на здравните власти е периодът да се удължи до шест месеца след изписването на бебето.

Здравните власти предлагат касата да поеме повече изследвания за възрастните хора. Сред тях са маркерите за сърдечна недостатъчност и сърдечен тропонин, които отразяват степента на увреждане на сърдечния мускул. До момента тези изследвания не се покриват от здравната каса. По този начин ще се откриват навреме заболявания на сърцето. За диагностика и проследяване на заболявания като остеопороза от министерството настояват

касата да плаща изследването на витамин D

Това изследване ще помага и за по-ранно откриване на рахит при деца и за диагностика на заболявания на паращитовидните жлези, имунната система и други при възрастни, пишат още в мотивите си от здравното министерство.

Сред идеите са касата да плаща и за още четири изследвания, с които пациентите да проследяват автоимунни заболявания. В частни лаборатории

такива изследвания струват над 35 лв.

Ново предложение има и при клиничните процедури - ендоваскуларно лечение на абдоминална аорта, долна празна вена и клоновете им. Това ще позволи извършване на минимално инвазивно и травматично ендоваскуларно лечение. Ендоваскуларното лечение на аортата представлява покриване на вътрешната ѝ повърхност чрез стент-графт.

Промените допълват и някои дейности, включени във вече съществуващи клинични пътеки. Те засягат лечението на левкемия, оперативни процедури на бъбрека, колянно протезиране, диагностициране на хора с хипогликемия и неонатология.

За да станат факт новите дейности по каса обаче, е необходимо да се предвидят и пари по бюджета ѝ за тази година.

Целта на предложените промени е да се осигурят допълнителни възможности за здравно обслужване, диагностика и лечение на пациентите в извънболнични и в болнични условия. “В извънболничната медицинска помощ предложените промени целят да гарантират по-добро здравно обслужване в дома от медицински сестри, акушерски и лекарски асистенти на новородените деца и да разширят диагностичните възможности за лица с различни здравословни проблеми”, гласят мотивите на здравното министерство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ