Напишете дума/думи за търсене

На какво се дължи детският запек?

За да разберем на какво се дължи запекът, е редно да знаем как се формират изпражненията и как протича тяхното нормално отделяне от тялото.

След постъпването на храната в стомаха на детето, тя е подложена на въздействието на стомашните сокове, които частично я храносмилат. От там тя постъпва в тънките черва, където редица храносмилателни ензими я доразграждат и освобождават от нея необходимите на тялото хранителни вещества. Остатъкът е почти течна маса, която преминава в дебелото черво, където бавно се придвижва към „изхода“. Успоредно с това придвижване тялото абсорбира вода от фецеса до попадането му в правото черво.

Това е моментът, в който в мозъка пристига сигнал, че е време за изхождане и при нормални условия този акт не закъснява. В случай, че която и да е фаза от този процес бъде възпрепятствана, се сблъскваме с проблема "запек".

Понякога при децата въпросният сигнал не предизвиква желания ефект, като причината за това може да бъде страх, тревожност, болезнени изхождания в миналото или просто улисаност в игри. Резултатът е удължен престой на изпражнението в ректума – колкото по-дълъг е той, толкова повече се увеличават обемът и твърдостта на изпражнението поради натрупването му и продължителната дехидратация.

В даден момент нарастването на фецеса може да разтегне ректума до степен, в която сигналът за дефекация прекъсва. Но това не елиминира шанса от протичане на воднисти изпражнения около формиралата се твърда маса, които могат да причинят зацапване на бельото или неволно изпускане.
Важно е да знаете, че при 95% от децата със запек причината е функционална, което ще рече, че състоянието не се дължи на подлежащо заболяване и/или прием на лекарства.

Ето кои са най-типичните фактори, които могат да доведат до запек (или съмнения за такъв):

Недостатъчният прием на кърма при бебетата е основна причина за нередовно изхождане, което не е запек, но може да изглежда по този начин. Ако се съмнявате, че детето ви не суче достатъчно и това може да допринася за липсата на регулярност, потърсете мнението на консултант по кърмене.

Недостатъчен прием на фибри.
Недостатъчен прием на вода.

Стрес или тревожност, свързани с негативни емоционални събития като тръгване на ясла, детска градина, училище, психически тормоз от страна на учители, съученици или роднини.

Страх от гърнето или тоалетната.

Недостатъчна физическа активност.

Лоши тоалетни навици.

Волево задържане (стискане).

При 5% от децата със запек състоянието е органично, което ще рече, че се дължи на подлежащ здравословен проблем или на страничен ефект от добавки (напр. желязо) или лекарства (напр. супресори на рефлукса като Гавискон). Характерните признаци на органичния запек са подут и болезнен корем, повръщане, кръв в изпражненията, загуба на тегло.

Как да помогна на детето си, ако страда от запек?

Най-важната стъпка от лечението на запека е ранната му диагностика и установяването на причината за него. Колкото по-рано бъде диагностицирано състоянието, толкова по-лесно се преодолява то и толкова по-малка е нуждата от лекарствена терапия и хоспитализация.

Общото неписано правило е, че лечението на запека отнема горе-долу толкова дълго, колкото детето е страдало от него. Целта на това лечение е не просто да помогнем на малчугана да се изходи, а да възстановим нормалната чревна отзивчивост на сигналите за изхождане, а това често се оказва трудна и продължителна мисия.

Ето кои са мерките, които може да предприемете, преди да се обърнете към лекар за евентуална медикаментозна терапия.

Повече вода

За бебета над 6 месеца: даване на малки глътки вода или друга течност по време на хранене и през останалото време.
За деца: осигуряване на забавен начин за увеличаване на водния прием, напр. шарена чашка или бутилка, които са винаги пълни с чиста или ароматизирана с различни плодове вода.

Повече растителна храна

Добавянето на храни като булгур, овесени ядки, кафяв ориз, пълнозърнест хляб, боб, леща, нахут, броколи и зеле може значително да повиши нивото на фибри в диетата и да регулира чревния ритъм. Плодове като сушени и пресни сливи, круши и кайсии имат високо съдържание на сорбитол, който действа като естествен лаксатив.

По-малко мляко

Млякото е богато на мазнини и калории, а приемът му в повишени количества може да допринесе както за появата на запек, така и за железен дефицит при по-малките. Децата над 12-месечна възраст могат да приемат до 3 порции млечни продукти дневно, като се препоръчват не повече от 400 мл мляко на ден.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ