Напишете дума/думи за търсене

“Финландски пакет” за 5000 български бебета

Топъл обяд получават всеки работен ден над 70 хил. българи.

  • В него влизат кошара, дрешки и пелени
  • Ваучери за здравословен обяд - супа, основно и десерт, за деца до 3 г.
  • Раздават храни и почистващи препарати на над 300 хил. бедни

Безплатна сгъваема кошарка с матрак, дрешки и шишета ще получат поне 5000 новородени до 2025 г. В пакета за бедни бебета от 6 до 12 месеца пък ще има пижамка, пелени, лигавник и комплект за хранене. (Виж пълния списък в инфографиката.) Това предвижда европейската програма “Закупуване на стоки за новородени деца” . Целта е до края на програмния период през 2027 г. броят им да нарасне до 10 хил., обясниха от Агенцията за социално подпомагане.

Помощта ще е за деца от бедни семейства, които са обект на социално подпомагане, както и семейства, при които е установен риск от изоставяне на децата, майки, жертви на насилие и др.

Моделът е заимстван от Финландия,

където от години държавата дава на всяка майка специален пакет. Той включва дрешки, чаршафи, бебешка козметика, играчки, тоалетни принадлежности, биберони.

Пакетите “бебе” са определени след консултации с експерти - специалисти по медицински грижи или педиатри. Те ще се раздават най-малко два пъти до навършване на шест месеца на детето. За да е пълна грижата за децата, ще се прави и проследяващо наблюдение на подпомаганите семейства, за да се знае какви са индивидуалните им нужди и могат ли да се насочат към други мерки, които държавата предоставя. Част от тях са услуги за подкрепа на децата и семействата, мерки за превенция на изоставянето, семейно консултиране, индивидуална социална работа, осигуряване на здравни грижи и др., обясниха още от Агенцията за социално подпомагане.

Все още не е обявена обществена поръчка за артикулите, които ще бъдат включени в пакета за новородените. В момента експертите подготвят нужната документация.

От този месец обаче стартира друга важна подкрепа за бедните деца - ваучери за здравословен обяд - супа, основно и десерт. По програмата се очаква да бъдат обхванати най-малко 5000 бедни деца от 10 месеца до 3 г. И тази помощ е за семейства с ниски доходи, деца с увреждания, лишени от родителски грижи, тези, които живеят в лоши жилищни условия, в риск от изоставяне и др. 19% от тях не могат да се хранят всеки ден с пресни плодове и месо, което е много важно за ранното детско развитие.

Проектът вече стартира и се очаква реалното раздаване на ваучерите за детска кухня да започне през май, обясниха от АСП. Социалните служители ще търсят и тук различни варианти, за да помогнат на семействата - допълнителна социална и здравна подкрепа. Освен това, за да не живеят децата в бедност, служителите

ще търсят работа на родителите,

както и подходящи за тях обучения и квалификации.

За ваучерите за детска кухня са предвидени 7,15 млн. лв., а проектът ще продължи до 30 ноември 2025 г.

В момента продължава и услугата топъл обяд, която се ползва от над 70 хил. души в 244 общини. Тя включва супа, основно, хляб и десерт. Подпомаганите са хора, които получават месечни социални помощи, с тежки увреждания и невъзможност за самообслужване, лица с доказана липса на доходи и на близки, които да се грижат за тях, семейства и самотно живеещи пенсионери с ниски доходи, които не им позволяват да се издържат сами. По тази програма е договорен целият бюджет от ЕС.

До края на годината ще стартира и

раздаването на пакети със 17 основни храни

Това ще са брашно, ориз, спагети, лютеница, зелен фасул, домати белени стерилизирани, грах, гювеч, конфитюр, говеждо в собствен сос, говежди кюфтета в бял сос, пиле фрикасе, херинга в доматен сос, фасул зрял стерилизиран, леща, захар и олио. Помощта ще е за поне 300 хил. бедни, които вече получават социално подпомагане или доходите им са под линията на бедност - 504 лв. От 1 юни и всички социални помощи ще се раздават според нея, а не според сложния и не разбирам за хората - гарантиран минимален доход, който от години е закован на 75 лева.

Освен това те ще получават и “Продукти за хигиенни нужди”. В комплекта ще влизат

почистващи препарати, сапун, шампоан,

паста и четка за зъби. Ще се раздава и тоалетна хартия, а при нужда и дамски превръзки.

Целта на тази подкрепа е да допринесе за намаляване на основни разходи на домакинствата за осигуряване на храна и хигиенни материали, за да им се предостави възможност да насочат тези средства от семейния бюджет за задоволяване на други базови нужди, обясняват още от АСП.

Обществената поръчка за храните приключи. Тя е за над 22,6 млн. лв. Постъпилите оферти са 102, като в момента те се разглеждат и оценяват. Обявени са и две обществени поръчки за закупуване на хигиенни материали с общо 9 обособени позиции за около 11,6 млн. лв. Усилията на управляващия орган са насочени към

организиране на кампания за раздаването на пакетите с храни и хигиенни материали

докрая на годината, обясняват още от АСП. Те припомнят, че към момента “Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 -2027 г.”, която е съфинансирана от Европейския съюз, е на първо място у нас по договорени средства - 63% от общия бюджет от 411 млн. лв.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ