Напишете дума/думи за търсене

12 съвета за лесно приспиване на бебе

Бебето обича постоянството и определени ритуали за приспиване. Въпреки това е хубаво да го научите да заспива по различни начини.

Ето няколко съвети, които дават добър ефект за лесно приспиване на детето:


Приспиване с люлеене – носене на ръце, в слинг, в количка, в легло-люлка, в люлеещ се стол, топка или возене с кола, разхождайте се из къщата. С напредването на възрастта нуждата от постоянно движение за приспиване ще намалее.


Кърмене – нахранете бебето леко и бавно и след това го върнете в креватчето.
Заспиване с един от родителите – можете да се опитате да се увиете около него като гнездо, да го галите по главичката и гръбчето или да му приложите лек масаж.


Повиване – леко повиване на ръчичките или повиване с пелена при новородени, за да не се будят от собствените си хаотични движения, повиване с любимото му бебешко одеяло.
Звуци – пеене на приспивни песнички. Майчиният глас е успокояващ за бебето. Използвайте различни песнички, за да го приспите. Можете да използвате и така наречения „бял шум“. Редица играчки и електронни устройства се продават, като „залъгалки за бебе“ или „бебешки звукови машини“.
Светлина – през деня е хубаво излагането на слънчева светлина, което подобрява съня на бебето. Избягвайте изкуствената светлина. Препоръчително е вечер да използвате по-слаба светлина.
Опитайте се да изградите рутина, която носи успокояващ ефект за бебето. Например – къпане, масаж, хранене, приспивна песничка или четена на приказка.
Слагайте бебето да спи по едно и също време. Регулярните дрямки помагат на бебето да получи необходимата доза сън. Бъдете търпеливи и последователни.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

В крайна сметка вашият инстинкт ще ви подскаже най-добре какво да правите. За приспиването на вашето дете, се вслушвайте и в неговите реакции. Правете това, което му е приятно. Както всички хора, така и то носи своята индивидуалност и с действията си ще ви подскаже как точно да подхождате към него.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ