Напишете дума/думи за търсене

Кога да сложа детето в проходилката?

Този въпрос няма конкретен отговор. Възрастта, препоръчвана от повечето лекари, е между шестия и осмия месец.

Тази възраст, обаче, има смисъл само като средностатистическа за овладяването на различни умения, задължителни при използването на проходилка. Предвид индивидуалните темпове на развитие на всяко бебе, нашият съвет е да не обвързвате закупуването на проходилка с възраст, а с физически възможности.

Можете да разберете, че бебето е готово, когато:

  1. Вече може да лази самостоятелно и да се придвижва на длани и колене без чужда помощ.
  2. Може да седи самостоятелно и без опора, като не се клати, не пада назад или настрани.
  3. Прави опити да се изправя в креватчето си или държейки се за различни мебели в дома.
  4. Не е диагностицирано със заболявания на опорно-двигателната система, включително рахит или забавено развитие на мускулите и костите.
  5. Проявява любопитство към света, стреми се да достигне самостоятелно до отдалечени предмети или играчки.

Обективно погледнато, много малко бебета отговарят на всички тези условия преди навършване на 6-месечна възраст. Ето защо, можете да приемете шестия месец като възможно най-ранния момент, в който използването на проходилка вече е приемливо начинания за вашия малък откривател.

Защо не е подходящо да се използва проходилка по-рано?

Има няколко важни причини, поради които използването на проходилка е неподходящо и дори опасно, ако гореописаните условия не са изпълнени.

Можем да ги систематизираме, както следва:

Ако бебето все още не прави опити да се изправи и да лази самостоятелно, то “лесното решение” на проходилката най-вероятно ще обезсмисли стремежа му да се справи със ситуацията самичко.
Ако бебето е твърде малко, за да се държи изправено и е поставено в проходилка, то може да се наведе рязко напред или назад, като създаде предпоставки за проблеми с дишането.
Ако бебето е предразположено или диагностицирано със състояния като рахит, дисплазия, луксация, сколиоза или детска церебрална парализа, проходилката може да задълбочи и влоши проблема и е категорично забранена за използване.

СНИМКИ: iStock
СНИМКИ: iStock

В изследване на Държавния университет на Ню Йорк в Бъфало, д-р А. Карол Сийгъл, експериментален психолог, проследява двигателните и умствените умения на 109 бебета на възраст от 6 до 15 месеца, за да определи ефекта върху развитието от ежедневното използване на проходилка.

Средно, бебетата, които не са използвали проходилки, се научават да седят самостоятелно на 5 месеца, научават се да лазят на 8 месеца и започват да ходят самостоятелно в 10-я си месец.

В групата на бебетата, използващи проходилки от по-рано, седенето идва около 6-я месец, лазенето – в 9-я, а самостоятелното прохождане – около 12-я. Проходилката следва да бъде продължение на собствения устрем към придвижване, а не негово начало.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ