Напишете дума/думи за търсене

Какви са симптомите на рефлукс при бебето?

Рефлуксът при бебетата е често срещано явление, което обаче може да предизвика тревожност у неопитните родители.

В какво точно се изразява и кога този проблем отминава? Вижте симптомите, причините и това, което родителите могат да очакват по време на този етап на развитие.

Какво е рефлукс?
Рефлуксът при бебетата, известен още като гастроезофагеален рефлукс, е състояние, при което съдържанието на стомаха се връща назад в хранопровода. Този процес може да бъде съпроводен от изливане на храна или мляко след ядене. По-често се случва при новородени и малки бебета, тъй като тяхната храносмилателна система все още не е напълно зряла.

Какви са симптомите на рефлукс при бебето?

Симптомите на рефлукс при бебето могат да варират, но най-честите са:


Връщане на храната:

Бебето може да връща храната след ядене, което ние наричаме повръщане. Това невинаги е проблем и може да се разглежда като нормално явление, докато не се превърне в често и изключително обилно и няма пряко отражение върху теглото, което наддава бебето всеки месец.

Затруднено хранене:

Бебето може да демонстрира нежелание към хранене или да се суче с голямо усилие, тъй като чувства дискомфорт след това.

Подуване и дискомфорт:

Рефлуксът може да предизвика чувство на подуване и дискомфорт в стомаха на бебето, което да се отрази на неговата настроение.

Чести нощни събуждaния:

Бебето може да се буди често през нощта поради дискомфорт или връщане на храната.

Кога рефлуксът при бебето отминава?
В повечето случаи се случва с времето и когато храносмилателната система узрее. В много случаи рефлуксът започва да се подобрява след въвеждането на твърда храна и когато бебето започне да седи или стои самостоятелно. Обаче не съществува точен момент, в който автоматично отминава, тъй като всеки случай е различен.
Ако сте загрижени за здравето на вашето бебе или ако симптомите на рефлукс продължават или се засилват, е важно да споделите своите притеснения с педиатъра. Лекарят ще може да направи оценка на състоянието на бебето, да види дали наддава достатъчно добре и да предостави съвети за облекчаване на състоянието.

СНИМКИ: iStock & Unsplash
СНИМКИ: iStock & Unsplash

Важно е да бъдете внимателни към симптомите и да се консултирате със специалист при необходимост. С правилно внимание и грижа рефлуксът не би трябвало да се превърне в пречка за здравословното развитие и щастливо детство на вашето бебе.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ