Напишете дума/думи за търсене

Как да въведа глутен в бебешкото меню?

Глутен се въвежда в 7 месец при захранване между 4-6 месеца и около 8 месец при захранване на 5-6 месеца.

Повечето европейски схеми го предвиждат в началото на 7 месец. Причината – след възраст 4 месеца рискът от проблеми с глутена е далеч по-малък и не е оправдано да се отлага във времето. Освен това късното въвеждане (след 9-10 м.) може да бъде рисково, защото детето приема по-големи количества храна и по-често в сравнение с дете на 6 месеца примерно. Този риск обаче се отнася най-вече за малчугани с предразположение или неправилно ранно захранване.

В други схеми глутенът се въвежда по-късно. Например американските схеми като цяло са оправдано или неоправдано предпазливи и отлагат повечето храни. Освен това, подходът за по-късно въвеждане на глутен е съобразен по-скоро с предишните препоръки да се захранва задължително след 6 месеца, но от две-три години препоръките на ААП са ревизирани и се допуска захранване във възрастта 4-6 месеца.

Глутенът не е силен алерген.

Става въпрос за непоносимост, не за класическа алергия – организмът не може да преработва определен белтък в житните растения (т.е. глутенът) и оттам идва проблема. Затова глутенът не е списъците с алергени, но се захранва внимателно, защото колкото и малко да са случаите на проблеми с него, преодоляването е доста тежко.

Вероятността за проблеми с глутена е много малка, ако детето е:

наследствено необременено
неалергично
кърмено
захранено след 4-6 м.

Може да започнете с глутена, като първата глутенова храна ав предлага като нова няколко дни. После продължавате да предлагате същата или различна глутенова храна, като паралелно захранвате с други нови неща. Важното е да не се прекалява с количеството в началото (дава се само по един път дневно) и да започнете с храни с ниско съдържание на глутен (овес, ечемик или друга, но не пшеница).

Според проучване на шведски изследователи, рискът от развитие на цьолиакия зависи едновременно от поне 3 фактора:

първоначалното количество на глутена (при въвеждането му)
възрастта (след 6 месеца)
кърменето (по време и след на въвеждането на глутена)

Резултатите от проучването показват, че рискът от развитие на цеолиакия може да се снижи с:

– 25%, ако се въведе глутен след 6-ти месец
– 40%, ако глутенът се въвежда, когато детето все още е на кърма
– 65%, ако месец или повече след въвеждането на глутена детето получава кърма

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Няма категоричен отговор дали подходящата възраст в комбинация с други фактори гарантира, че болестта няма да се прояви изобщо или проявата й само ще бъде отложена на по-късен етап. Спрямо съдържанието на глутен въвеждането обаче е важно да се подрежда така: овес - ръж - ечемик - пшеница.

Ако глутенът не бъде разграден и премине през червата, това води до имунна реакция. Симптомите на непоносимост са гадене, диария, подуване на корема, газове, отоци, колики и болки, оригвания, загуба на тегло. Могат да се появят веднага след хранене или до няколко часа или 2-3 дни след прием на дразнителя.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ