Напишете дума/думи за търсене

Дневните занимания имат силно отражение върху детския сън през нощта

Най-доброто време да сложите детето да си легне е това, в което то вече е видимо сънено, но още не е заспало. Това ще му помогне да свикне да заспива без вашата помощ.

Ако случайно се събуди и дойде при вас през нощта, заведете го обратно до леглото му. За малките деца е най-добре да не спят при вас, тъй като отделянето им впоследствие може да се окаже трудно, а при бебетата под 1-годишна възраст подобна практика се свързва с повишен риск от синдром на внезапната детска смърт. 

Важно е да знаете, че дневните занимания и навици могат да имат силно отражение върху нощния сън.

Ето някои основни правила за хигиена на съня, които може да ви бъдат от полза:

Създаване на балансиран дневен график с редуващи се периоди на игра и почивка.
Спазване на постоянен час за лягане.
Насърчаване на редовна физическа активност, но избягване на претоварването, особено в часовете преди лягане.
Обезкуражаване на всички дейности, различни от сън (особено гледането на телевизия и играенето на игри) в леглото и спалнята.
Осигурявана на разнообразна и балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци.
Понижаване на температурата в стаята преди лягане и през нощта.
Използване на щори или завеси за поддържане на пълна тъмнина през нощта.
Поддържане на пълна тишина в спалнята или ако това е невъзможно – използване на генератор на бял шум (достъпни варианти са различни приложения за телефон или стрийминг на звук от интернет).
Избягване на напитки, съдържащи кофеин, обилни и/или високоенергийни хранения преди лягане.
Избягване на спането до късно – изкушаващо е да оставим малките да поспят през уикенда, но това може да затрудни събуждането им през седмичните дни.

Съвети за спокоен сън на бебето

Тъй като биологичният часовник на бебетата все още не е добре "настроен", особено по-малките от тях рядко спят през цялата нощ и това е напълно нормално. Ако бебето ви не заспива само, опитайте се да го успокоите с говор или нежно докосване, без да го вдигате от креватчето. Продължителният плач може да е индикация за глад или нужда от смяна на пелените. Ако случаят е такъв, опитайте се да удовлетворите нуждата му тихо и на приглушена светлина, като побързате да го оставите на спокойствие.
За малките деца до 3-годишна възраст обикновено се препоръчва да спят нощен сън, допълнен с две дневни дремки. Проблемите със съня при тях обикновено се свързват с нежелание за отделяне от родителите, което намира израз в инатене и съпротива преди лягане.
Добри тактики за справяне с тази опърничавост са предоставянето на контрол върху неща като избор на пижама, приказка за четене или мелодия за слушане. Бъдете непреклонни, но проявете нужното търпение, любов и дипломатичност, защото демонстрацията на власт в подобни ситуации може да има обратен ефект.
Децата в ранна училищна възраст пък обикновено се намират в сложна въртележка от училищни и извънучилищни задължения и социални взаимодействия, която често пречи на съня им. Ако е възможно, опитайте се да ги придържате към постоянен час на лягане със съответния ритуал на дистанциране от всички възможни източници на интернет и емоционална възбуда.
За да засилите асоциацията между стаята на младежа и съня, можете да ги посъветвате да пишат домашните си и да осъществяват повечето си несвързани със сън занимания в друго помещение.

В колко часа трябва да си ляга детето според възрастта си?

0-3 месеца – 21:00 – 22:00 часа

3 месеца – 20:00 – 20:30 часа

4 месеца – 1 година – 18:30 – 20:00 часа

1-2 години – 19:00 – 20:00 часа

2-5 години – 19:00 – 21:00 часа, в зависимост дали спи следобед

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ