Напишете дума/думи за търсене

Деца от трима родители

Гените на жената донор не определят нито цвета на очите, нито на косата, нито ключови черти в характера на детето.
Снимка: Pixabay

  • Как става? Като заместват 37 дефектни гена от структури в майчината яйцеклетка с донорски
  • Първото бебе от трима родители се ражда в Мексико през 2016 г., след като жената загубва две предишни
  • Тамара от Украйна не е сигурна дали ще разкаже на сина си истината за произхода му. Гените му от друга жена не определят важни черти на характера, цвета на очите и косата
  • Алана Сааринен е жива и здрава, родена при подобен метод през 90-те, но други нямат този късмет
  • Неизвестните - какви ще са дългосрочните последици за здравето и каква ДНК ще предадат на децата си тези хора

В XXI век медицината разбива всички представи за живота и ако като в машина на времето човек от XIX се събуди днес, може да помисли, че на Земята са дошли извънземните.

Едно от най-невероятните постижения на генетиката в последно време са бебетата от трима родители. Те се родиха, за да се избегне предаването на болестотворна ДНК на поколението. Първото такова дете вече е на 7 години.

Майка му и баща му, които го отглеждат, са от Йордания. Преди това са загубили две деца, защото жената носи гена, отговорен за синдрома на Лий.

Заболяването е фатално и поразява нервната система.

Малките не могат да се развият и умират до 2 - 3-годишна възраст. За да изключи наследяването на тази тежка болест, двойката се решава да пробва все още неодобрената на много места по света техника за използване на донорска яйцеклетка като трети елемент при инвитро процедурата.

Въпреки че по-голямата част от ДНК се съдържа в ядрото, отговорните за смъртта на предишните им деца гени, се намират в митохондриите в яйцеклетката на майката. Това са структури в клетката, чрез които тя „диша“. Осигуряват й енергия и в тях са само 37 гена - нищожна част от общо 20 000. Но замяната на митохондриите с тези на друга жена е ключова, защото спасява живота на бебето. При това в зиготата гените са само от майката, тъй като яйцеклетката унищожава енергийните нишки на сперматозоида. Мутациите, които ги увреждат, най-често засягат най-нуждаещите се от енергия тъкани - мозъка, сърцето, мускулите и черния дроб.

Около една четвърт от митохондриите на йорданката са „заразени“ с болестотворната мутация, въпреки че самата тя е здрава. Двойката е потърсила клиника в Ню Йорк, в която се разработва начин да се избегне вредният ген. Но в САЩ процедурата не е легализирана. Затова доктор Джан извършва операцията в Мексико.

Използват яйцеклетка на здрава жена, която я дарява анонимно.

Отстраняват чуждото ядро и присаждат това от майката.

После оплождат обновената яйцеклетка със спермата на бащата и я имплантират в матката на жена му. Така бъдещото бебе ще има нейните и неговите гени и само 37 от непознатата дама. Впоследствие йорданката износва плода и ражда здраво дете. Генетици приветстват иновативния подход. „Изследването е забележително“, твърди Дитрих Егли от Нюйоркската фондация за стволови клетки.

Подробности как е извършена процедурата, какви са неизвестните и рисковете и личната история на Тамара от Харков четете в брой 8/2023 на сп. "Космос".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ