Напишете дума/думи за търсене

Историята на 8-месечната Красима - първото бебе в България, родено след лечение на рак на матката

Симонета прегръща за пръв път новородената си дъщеричка Красима КАДЪР: БИ ТИ ВИ

В Деня на покровителя на семейството Свети Мина - историята на първото бебе у нас, родено след успешно лечение на рак на матката.

През 2019 година Симонета чува диагноза, която разбива най-голямата ѝ мечта.

„Казаха, че никога няма да стана майка. Невъзможно с тази болест -рак на матката, карцином на ендометриума", разказва пред Би Ти Ви Симонета Нешева, майка на 8-месечната Красима. Въпреки това не се отказва - след като чува няколко лекарски мнения, че трябва да отстранят матката ѝ, тя почуква на вратата на последната ѝ надежда – д-р Георги Стаменов.

„Влязох в кабинета му и казах: "Докторе, искам да стана майка". И той каза: "Добре, ела да те прегледам". Аз никога няма да ги забравя тези думи. Той беше първият доктор, който каза "добре". Оттам започна нашето приключение", обясни Симонета. Така д-р Стаменов и екипът му прилагат медикаментозно и оперативно лечение, за да преборят рака и да съхранят матката. И в началото на тази година Симонета ражда Красима.

„Когато ми я дадоха, в първите минути след раждането, тогава си отдъхнах. Казах си – ето, случи се. Това, което казваха, че няма да стане - стана! И всичко се промени, всичко! И животът ти започва отначало", казва майката.

„Историята на Симонета е символ за това, че човек, когато вярва в мечтите си и вярва на доктора си, нещата му се получават. Може би и вярата в Господ има голяма роля в това", посочи д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивна медицина.

От февруари съхранението на матката при ранни форми на рак е заложено в препоръките на Европейската асоциация по онкогинекология, което дава надежда на жени като Симонета да чуят „мамо".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ