Напишете дума/думи за търсене

Вреден ли е “паякът”?

Това модно приспособление на колела е измислено от индустрията с бебешки стоки, за да се научат децата по-бързо да ходят, а майките да имат възможност да се посветят изцяло на своите задължения, свързани с поддържането на домакинството.

А също така да не се безпокоят къде хлапето ще влезе, къде няма да влезе, къде ще започни да лази, или пък дали няма да се нарани.

Но могат да се чуят и множество негативни отзиви за проходилките, че възпрепятсват нормалното развитие на детето. Полезен ли е за детето ”паякът” или е невероятно вреден?

Детето в кресло на колела става мобилно, самостоятелно, появяват се повече възможности за опознаване на околния свят, но с това полезните свойства се изчерпват. Много по-голяма е вредата от проходилката за детето. На първо място, създава преждевременно вертикално натоварване за гръбнака, а мъничето се уморява.

Така е заложено по природа – децата първо пълзят, а след това започват да ходят. Пълзенето е важен етап от развитието, то позволява укрепване на мускулите и свръзките на гръбнака, което осигурява безопасното ходене в изправено положение в бъдеще.

Натоварването върху гръбначния стълб се разпределя неестествено, неравномерно – за да се придвижват напред бебетата тласкат проходилката с гръдния кош.

От това страдат и мускулите на гръбнака, тъй като детето е постоянно във вертикално положение и няма възможност да смени позата.

При неправилна настройка на устройството или поради неподготвеността на детето да ходи в изправено положение, то често стъпва на пети, поради което се развива неправилно положение на стъпалата и плоскостъпие.

Сериозен аргумент против е невъзможност за развитие на вестибуларния апарат – бебето е стабилизирано от проходилката, не може да се извърти, както при обикновено ходене. Така загубва възможност да пази равновесие и да балансира, или по-точно не развива тези двигателни способности.

Към това се добавя и притъпяването на чувството за опасност – детето придобива увереност в собствените си движения, защото се придържа, но пък без проходилка, то просто пада, като е възможно да се удари в различни предмети и да се травмира.

Например, може да се измъкне от приспособлението, опитвайки се да достигне играчка, която се намира на пода, а след това да се нарани, тъй като е „на свобода“ или пък да падне, катурвайки се от проходилката, затова се забранява бебето да бъде оставяно без надзор, когато използва приспособлението.

В резултат на използване на проходилка децата започват да ходят по-късно, не са уверени в движенията си, наблюдава се влошена ориентация в пространството, а също така му липсва достатъчна координация на движенията. Във връзка с невъзможността да се докосва до предметите, по-слабо се развиват и тактилните му усещания.

Ако сте преценили ползите и вредите, но все пак не можете да се откажете от т.нар. “паяк”, следва да имате предвид, че детето може да стои на него само по 30-40 минути дневно или 2 серии по 20 минути.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ