Напишете дума/думи за търсене

9 рефлекса, с които бебето се ражда

Тъй като бебетата са ограничени в контрола на тялото си, майката природа им е дала много вродени умения за оцеляване. Или иначе казано - рефлекси.

Понякога те могат да накарат мъничето да изглежда сякаш е нервно, защото се друса или рита с крачета, но всъщност това са признаци, че всичко в тялото му работи добре - също както и инстинктите му.

Една част от тези рефлекси изчезват с времето, защото тялото на детето вече е по-организирано и не се нуждае от тях. Ето как да проверите дали вашето бебе ги има с няколко лесни трика.

1. Рефлекс на търсене


Погалете с пръсти едната буза на детето или го докоснете по крайчето на устата и ще видите, че то инстинктивно се обръща, за да потърси дразнителя и да го засуче. Това е основен инстинкт за оцеляване и може да бъде в помощ на кърмещите майки, които се опитват да научат децата си да засучат. Този рефлекс изчезва около 4-я месец.


2. Моро рефлекс или рефлекс на стряскането


Задръжте бебето си изправено за известно време, като го придържате с ръце под мишниците, а с пръсти подпирате врата му. След това бавно махнете ръцете си от врата му и ще видите как то ще разпери длани, сякаш иска да ви каже да го гушнете. То ще се изплаши и ще забележите как се разтреперва, ококорва се, сгушва глава в раменете и я отмята назад. Неочаквани силни шумове могат да предизвикат този инстинкт и дори могат да накарат детето да се разплаче. Този рефлекс изчезва около 2-я месец


3. Рефлекс на ходене


Ако държите бебето под мишниците вдигнато и постепенно го приближите към земята, ще видите, че инстинктивно ще постави единия крак пред другия и едва ли не ще започне да "ходи" на място. Този рефлекс изчезва около 2-я месец и може би е начин природата да покаже на мъничето, че все още не е готово да ходи.

4. Палмарен рефлекс или рефлекс на хващането


Погалете бебето си с пръсти по дланта и ще видите как то веднага свива пръстчета и започва да стиска. Това е начин бебето да достигне до вас и да се възползва от контакта с кожата ви колкото се може по-дълго. Ако го погалите по стъпалото то отново ще свие пръстечата си.
Кога изчезва: Този рефлекс изчезва постепенно като започва от 3-я месец


5. Тоничен рефлекс или рефлекс на фехтовача


Когато вашето дете лежи по гръб, обърнете главата му надясно и ще видите, че то изправя десните си краче и ръчичка, а срещуположните остават свити. Тази поза прилича на позата, която заемат фехтовачите и затова рефлексът е познат като рефлекс на фехтовача. Лекарите все още не са наясно каква е функцията на този рефлекс, но определено той помага на детето по някакъв начин да контролира крайниците си. Този рефлекс изчезва между 4-я и 5-я месец

6. Правилни рефлекси


Внимателно поставете одеяло върху лицето на бебето. Ще видите как то автоматично започва да клати глава, опитвайки се да се освободи. Това е инстинкт за самозащита и се развива все повече и повече. Така например когато детето се учи да сяда, то инстинктивно поставя ръката си отдолу, за да се предпази от падане. Този рефлекс изчезва към края на първата година, когато мускулният контрол се подобри.


7. Рефлекс на избутване с език


Докоснете езика на бебето с върха на лъжица и наблюдавайте как то я избутва навън. Този инстинкт предпазва децата от задавяне с различни чужди предмети.
Този рефлекс изчезва около 4-я и 6-я месец когато детето започва да се захранва с твърда храна. Изключение правят децата, които имат рефлукс.

8. Рефлекс на плуване


Ако се опитате да потопите за миг бебето във вода ще видите, че то автоматично спира да диша, за да предпази дробовете си от навлизането на течност. Едновременно с това започва да маха с ръце и крака, за да се пита да излезе на повърхността.
Този рефлекс изчезва около 6-я месец

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

9. Сукателен рефлекс


През първите два месеца от живота на бебето сученето се дължи на рефлекс. Сложете нещо в устата му и ще видите, че то инстинктивно ще започне да го суче. Този рефлекс изчезва около 2-я месец и бива заменен от осъзнато сучене.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ