Напишете дума/думи за търсене

Ако сте бременни в страшни жега или студ - може бебето да е твърде голямо или дребничко

Теглото при раждане може да повлияе на развитието на детето. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Изследвани са над 385 хиляди жени от 2000 до 2015 г.

Излагането на екстремни температури може да повлияе на теглото на бебетата при раждане, установи ново проучване, цитирано от западни издания.

Излагането на студ или на топлинен стрес, особено в последните етапи от бремеността, може да доведе до твърде големи или твърде малки новородени, посочват изследователи от Университета за здравеопазване на населението “Къртин” в Пърт. Те стигат до извода след анализ на над 385 хил. бременности в Австралия в периода 2000 - 2015 г. Теглото при раждане може да повлияе на развитието на детето и шансовете му за оцеляване. Може също да показва тяхната уязвимост към болести и заболявания в зряла възраст, отбелязват експерти.

Резултатите от излагането на топлина от 12 седмици преди зачеването до раждането показват, че 9,8% от децата са родени твърди малки, а 9,9% - твърде големи. Според учените това може да се дължи на факта, че

термичният стрес води до дехидратация и предизвиква възпалителни реакции,

които влияят негативно на плода.

До заключенията се стига с помощта на Универсалния индекс на топлинния климат (UTCI), който описва физиологичния комфорт на човешкото тяло при определени условия. Средната температура, на която хората са били изложени по време на проучването, е била между 8,1° и 30°, което показва лек студен стрес в долния край и умерен топлинен стрес в горния край на скалата UTCI.

При 1% от тези, които са били изложени най-силно на горната и долната граница на температурната скала, вероятността за

аномалии при теглото на плода

е била най-голяма. Рискът нараства за някои групи, например за хора, които не са от европейски произход, за тези, които са пушили по време на бременност, както и за бременните над 35-годишна възраст. Проучването е поредното доказателство как заплахата за човечеството от глобалното затопляне нараства.

Тъй като горещите и студените вълни стават все по-често явление, те са причина за природни бедствия, недостиг на ресурси, скок във векторно преносимите болести (малария, лаймска болест - б.р.), като всичко това оказва вредно въздействие върху здравето.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ