Напишете дума/думи за търсене

Експерт от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпването на хора край него

Д-р Аспарух Илиев

Малко дистанция да се спазва от новородените - това непрекъснато целуване, струпване на толкова много хора около бебето, което е характерно у нас, трябва в първите 1-2 месеца да се избягва. Това апелира д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн.

И дори го формулира като молба към семействата заради растящите непрекъснато случаи на коклюш, от които вече починаха две бебета, други са в болница.

Но и не става дума само за коклюша, който в момента е проблем за цяла Европа, а и за други вируси, посочи медикът и настоятелно призова в първите месеци след раждането да се внимава с вниманието от роднини и познати.

Близо 500-те регистрирани случаи в България са само върхът на епидемичната пирамида, "айсбергът под водата" вероятно е доста повече, коментира д-р Илиев тази сутрин по Би Ти Ви.

В Европа коклюшът също осезателно се покачва, в Германия например случаите за първите 4 месеца на годината са колкото за цялата минала (към 900), Хърватска е с най-много на глава от населението. 

Основна причина е спад на ваксинационнното покритие. Антиваксърската вълна около ковид пандемията определено има участие в този резултат. Втората основна причина - имунитетът отслабва с времето. Затова и се налага реваксинация на 10 години на възрастните.

Задължителното ваксиниране обаче не е начинът, тогава има съпротива, по-добре е хората да бъдат убедени, смята д-р Илиев.

Ваксинираните, ако се разболеят, боледуват знаително по-леко, напомни той. Най-уязвими са пеленачетата, там кашлицата като белег на болестта липсва, при бебетата има задушаване, описа той.

Затова е мвого важно да получат имунна защита от майката, това е причината да се препоръчва ваксинация през втората половина на бременността, обясни експретът. Има няколко огромни проучвания  на тези ваксини, защото се ползват от десетилетия, и те доказват, че рискът е само лека температура, т.е. майката и плодът са защитени.

Това, че държавата поема ваксинирането, е много важно, защото все пак има хора, за които цената е проблем. Най-сигурният начин е да става по време на бремеността, похвали д-р Илиев взетите у нас мерки. Не е лошо и изтеглянето на ваксинацията по-рано. Изолация и терапия с антибиотици също е адекватно лечение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ