Напишете дума/думи за търсене

Ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Служебният здравен министър Галя Кондева и Ангел Кунчев

Бременните жени ще се ваксинират безплатно срещу коклюш. Това ще стане възможно след празниците, когато наредбата, която ще позволи това, бъде изменена.

Те ще могат да получат безплатните ваксини в областните центрове в страната, като точните адреси на местата, където ще се поставят, ще бъдат обявени от РЗИ.

Това съобщиха служебният министър на здравеопазването Галя Кондева и главният  държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„МЗ ще осигури възможност на всички бременни, които са между 27 и 36 гестационна седмица, без значение дали са осигурени, или не, да се имунизират безплатно. Това ще се случва в РЗИ", обясни Кондева.

Готови сме да направим и изнесени кабинети. Имайте предвид, че броят на бременните не е толкова голям и трябва да видим какъв интерес има, каза Кунчев.

500 са вече регистрираните случаи у нас. Над 90% от тях са при деца. Преди дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че до края на седмицата ще поиска да бъде обявена епидемия от коклюш в цялата страна.

По-рано министърът на образованието Галин Цоков разкри, че карантинираните паралелки са под 0.3% за цялата страна. По думите му всяко училище само ще решава как да организира обучението при случаи на заразени деца.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ