Напишете дума/думи за търсене

Бебетата вече ще може да се ваксинират срещу коклюш на шест седмици

Бебе СНИМКА: Pixabay

Бебетата ще може да се имунизират срещу коклюш при навършване на шестседмична възраст. Това е посочено в промените на Наредбата за имунизациите в Република България, публикувани в днешния брой на "Държавен вестник". Наредбата влиза в сила от днес. С нормативния текст се променя Имунизационният календар на страната. Досега първата ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш се поставяше на бебетата след навършване на двумесечна възраст.

Имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание се препоръчва за родените преди 1 януари 2008 г., при които не е прилагана ваксина срещу коклюш през последните 5-10 години; за пасивна защита срещу коклюш в ранна детска възраст чрез имунизация на майката през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността; за възрастни лица, които са в близък контакт с кърмачета до 12-месечна възраст, се посочва още в наредбата.

В Националната здравноинформационна система ще се вписват и поставените препоръчителни имунизации с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш с намалено антигенно съдържание, се допълва в нормативния текст.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ