Напишете дума/думи за търсене

Рецептата на Петър Дънов при заекване на детето

Причините са заекването при децата са от твърде разнообразно естество.

Много често играене със заекващи деца става причина и здрави деца да започнат да заекват. Освен това умствената преумора, силната уплаха или лошите отношения между родителите също предизвикват заекване. Честото прекъсване речта на детето от нетърпеливи родители, братя и сестри стават също причина детето да изгубва мисълта си и мъчейки се да се доизкаже, започва да заеква.

Признаци. Характерно е, че почти във всички случаи недостатъкът не остава на оная степен, в която се е зародил, а постепенно се променя, най-често намалява и по-рядко се засилва.

В стремежа си да преодолее неправилната си реч детето започва да пресилва говорните си движения, явяват се напъни при отделни думи, нарушава се ритъмът на речта. Постепенно обаче то се убеждава, че нито силните напъни, нито съпровождащите ги движения, като ръкомахане, тропане, удряне в гърдите и пр., могат да му помогнат. Така то стига до невероятното заключение, че известни изречения и думи са особено трудни за него, в резултат на което започва да ги отбягва. Дълбоко в него се всажда страх от говора.

Все пак животът му налага да говори. Единственото средство, което му остава, е да отбягва всички „трудни" думи. Поради това неговите мисли не могат да се облекат в правилни форми; те стават неясни, неопределени. За да ги изясни напълно, то прибягва към всевъзможни средства - мимики, кимане и други.


Лечение

Преди всичко да се потърси помощта на специалист-логопед. Необходими са също строги мерки за пълно изолиране на започващото да заеква дете от заекващи другарчета. На второ място, на такова дете в никой случай да не се споменава под каквато и да било форма за заекването му. Когато на детето е особено трудно да изговори дадена дума, да не се прекъсва, да не се подпомага, а да се остави, като че ли така е най-естествено да се говори. Необходимо е детето много внимателно да се приучва да говори по-бавно, без да се прекъсва. За да се отстрани заекването у малките деца, макар и в по-напреднала форма, е необходимо общо лечение за заздравяване на организма и обучение.

а) Първите 1-2 вечери подред на детето да се направят топли клизми (38°С) най-добре с лайка.

б) Всяка сутрин да му се прави фрикция с хладка вода (25°С) и една лъжица морска сол в нея.

в) Всеки ден да му се измива (по 2-3 пъти) главата със същата хладка вода, след което добре да се изсушава. Ако детето е вече на 4-6 години, може върху главата му да се полива по една кана от 1-2 л хладка вода (25°С).

г) Вечер преди лягане на детето се прави един път парна баня на главата, последвана от коремен компрес, натопен в топла (36°С) отварка от трина, съчетан с цяла „шапка" на главата, напълнена с възтопъл (36°С) селски хлебен квас; държи се цяла нощ. На другата вечер да му се направи меняваща баня на краката, последвана от същия компрес и „шапка" с квас.

Неделя - почивка.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер след ядене на детето се дава по една чашка жълъдово кафе, подсладено с мед.

Диета

Лека природосъобразна храна с повече сурови плодове и зеленчуци - моркови, домати, алабаш и други, или сокове от тях.

Заекващите деца-ученици разбират, че недостатъкът им се проявява предимно в средата на лица, пред които чувствуват смущение. На тях им прави впечатление, че докато у дома си разказват уроците, в училище или пред външни лица те почват да заекват. От това наблюдение те извличат ново невярно заключение, че заекват не поради недостатъка си, а главно поради присъствието на определени хора. Недружелюбните отношения на безсърдечни другари дори и на възрастни хора още повече ги отблъскват от тях. Те започват да ги отбягват, стават прикрити, мнителни, въобще затворени в себе си деца. Тяхното самочувствие се понижава, не се чувствуват равноправни членове на обществото.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене детето да изпива по 1 чашка от 50-75 г отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, мента пиперита, невен (листа и цвят) и цариче - по 100 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес с 1 чаена лъжичка дилянка (корени), счукани ситно, се запарват с 500 г вряща вода и захлупени, се варят 10 минути на тих огън; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон на вкус.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) детето да пие следния чай: лайка (цвят) и риган (листа и цвят) по 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и се варят 5 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладен с мед и лимон на вкус.

II. Два часа след ядене детето да взема 1 супена лъжица сироп от широколистен живовляк (листа): 5 супени лъжици живовляк с 5 супени лъжици оризови люспи и по 1 чаена лъжичка смес от керевиз и копър, счукани ситно. Варят се 20 минути в 1 л вода, след което се прибавя 500 г чист пчелен мед и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

III. Десет минути след сиропа да се изпива 1 чашка от 50-75 г запарка от босилек и страшниче по 100 г, жълта комунига (листа и цвят), лавандула, липов цвят, риган и хмел (шишарки) - по 50 грама. Две супени лъжици от тази смес с 1 пълна чаена лъжичка кори от портокал, стрити на дребно, се запарват от вечерта с 500 г вряща вода и захлупени, киснат цяла нощ. На сутринта запарката се прецежда и пие подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) на детето да се направи клизма с 250-500 г топла вода. Следва парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути, сухо изтриване, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти; почва се с горещата и се свършва с хладката); сухо изтриване, разтривка 1-2 пъти на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт; налагане корема или със зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко да омекне, след това свит на руло и добре изстискай, или компрес от 2-4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка; върху тях се поставя хасено парче и вълнен пояс. На щитовидната жлеза (гушата) се слага торбичка с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3-7 сини сливи и нишадър на прах на върха на ножа. На главата се поставя „шапка" от тънко хасе, която да покрива главата от веждите до тила, напълнена със същия квасец, засилен с 5-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с 5-12 супени лъжици млади пресни корени от полски бъзунек, счукани на каша). Върху шапката се слага вълнена шапка. Държат се до сутринта или докато детето може да търпи.

Забележки

1. Ако болният има смущения в гръбнака, всяка вечер трябва да се налага с торбичка от тънко хасе (широка 10 см и дълга според гръбнака), напълнена също с хлебен квасец, засилен с 2-8 супени лъжици диви кестени или корени от полски бъзунек, нарязани ситно.

2. При увеличени и гнойни сливици сутрин и вечер, докато детето е още в кревата, да му се прави сух масаж с помощта на двата палеца по 15 пъти от под ушите до под брадата и 15 пъти в обратно направление.

V. Сутрин да се направи на детето фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден да носи върху слънчевия възел (над пъпа) торбичка от тънко хасе (10 на 10 см), ушита на тегели по 1 см, напълнени с готварска сол. След обличането да направи 10 дълбоки вдишвания през носа с издишвания през устата.

Неделя. Почивка от всичко, пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.


Важни добавки

1. Засилването на квасеца с диви кестени и други трябва да бъде съобразено с възрастта на болния.

2. Дебелината на лапите да е 1/2-1 см.

3. Болният при говоренето винаги да спазва следните правила: да не говори с въздух в дробовете; да говори по-леко и бавно; да не се напъва; никога да не спори и да не се увлича в дълги разговори.

Източник: https://petardanov.com/

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ