Напишете дума/думи за търсене

Кога мога да дам прясно мляко на бебето?

Според насоките на Световната здравна организация (СЗО) бебета, хранени с адаптирано мляко, могат да преминат на краве мляко след шестия месец.

Австралийският съвет казва, че родителите трябва да изчакат до 12 месеца. Нищо чудно, че много родители, а и здравните специалисти, които ги съветват, са объркани. И така, какво трябва да знаят родителите? И кога кравето мляко е опция?

Миналата година СЗО актуализира своята глобална насока за храненето на деца под две години. Това включва препоръка, че бебетата, които са частично или изцяло хранени с адаптирано мляко, могат да приемат пълномаслено животинско мляко (например пълномаслено краве мляко) след 6 месеца.

Тази препоръка е направена след систематичен преглед на изследванията на СЗО, сравняващи растежа, здравето и развитието на бебета, хранени с адаптирано мляко от шест месеца, с тези, хранени с пастьоризирано или варено животинско мляко.

Прегледът не открива доказателства, че растежът и развитието на бебетата, хранени с адаптирано мляко, са по-добри от тези на бебетата, хранени с пълномаслено прясно животинско мляко.

Прегледът установява увеличение на желязодефицитната анемия при бебета, хранени с прясно животинско мляко. Въпреки това, СЗО отбелязва, че това може да бъде предотвратено, като се дават на бебетата богати на желязо твърди храни всеки ден след шестия месец.

Въз основа на наличните доказателства СЗО препоръчва бебетата, хранени с адаптирано мляко, самостоятелно или в допълнение към кърмата, да могат да се хранят с животинско мляко или адаптирано мляко от шестмесечна възраст.

СЗО казва, че животинските млека, с които се хранят кърмачета, могат да включват пастьоризирано пълномаслено прясно мляко, ферментирало мляко или кисело мляко. Но това не трябва да включва ароматизирано, подсладено, кондензирано или обезмаслено мляко.

Желязото е основно хранително вещество за всеки, но е особено важно за бебетата, тъй като е жизненоважно за растежа и развитието на мозъка. Телата на бебетата съхраняват достатъчно желязо през последните няколко седмици от бременността, за да издържат до навършване на поне шест месеца.

Въпреки това, ако децата се родят преждевременно, ако пъпната им връв е била плътно увита или майките им са страдали от анемия по време на бременността, техните запаси от желязо могат да бъдат намалени.

Повечето адаптирани млека за кърмачета се произвеждат от краве мляко и затова има добавено желязо. Кърмата също е с ниско съдържание на желязо, но много повече от желязото в кърмата се усвоява от тялото на бебетата, отколкото желязото в кравето мляко.

Бебетата не трябва да разчитат на мляко (включително адаптирано мляко) за набавяне на желязо след шест месеца. Така че най-новите съвети на СЗО подчертават значението на даването на бебетата на твърди храни, богати на желязо, от тази възраст.

Тези храни включват:

месо
яйца
зеленчуци, включително боб и зелени листни зеленчуци
варива, включително леща
смлени семена и ядки (като фъстъчено или друго ядково масло, но без добавена сол или захар).

Може би сте чували, че даването на пълномаслено краве мляко на бебета може да причини алергии. Всъщност, пълномасленото краве мляко не е по-вероятно да причини алергии, отколкото адаптираното мляко за кърмачета на базата на краве мляко.

Също така е важно да знаете какво не се е променило в най-новите съвети за хранене. СЗО все още препоръчва кърмачетата да са само на кърма през първите си шест месеца и след това да продължат да приемат кърма до две години или повече. Все още бебета под шест месеца, които не са кърмени или които се нуждаят от допълнително мляко, трябва да се хранят с адаптирано мляко.

Всички формули за кърмачета трябва да отговарят на един и същ стандарт за хранителен състав и безопасност на храните, така че най-евтината формула за кърмачета е също толкова добра, колкото и най-скъпата.

СНИМКИ: Image by StockSnap from Pixabay

Image by Pexels from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ