Напишете дума/думи за търсене

Грешките, които провалят кърменето

Много често, въпреки усилията си, майките срещат затруднения при кърменето. Липсата на опит и следването на погрешни съвети са най-честите причини за прекъсване на кърменето.

Добре е да бъдете подготвени за възможните проблеми, за да ги избегнете и да кърмите успешно вашето дете.

1. Кърмене по график:


Макар препоръките на повечето педиатри и специалисти по детско развитие да са за хранене на бебето при поискване, някои лекари все още съветват майките да кърмят по режим. Това може да доведе до провал на кърменето. Бебетата имат инстинкт и знаят кога са гладни. Ако ги кърмите при поискване, тялото ви ще произвежда кърма в необходимото количество. Ако обаче кърмите по режим, производството на кърма може да намалее.

2. Неправилна поза при кърмене:


Неправилното поставяне на гърда може да доведе до разраняване на зърната и затруднения за бебето при сучене. Главата на бебето трябва да е на нивото на гърдите, без да е извита напред или назад. Бебето трябва да диша свободно през носа, за да суче ефективно. Консултирайте се с акушерка или педиатър за правилните пози по време на кърмене, а ако е нужно, потърсете консултант по кърмене.

3. Забавяне на търсенето на помощ:


Ако в първите дни забележите, че кърменето не върви добре, потърсете съвет от професионален консултант или опитна майка. Не чакайте, докато млякото намалее или бебето свикне с шише. Колкото по-рано решите проблемите, толкова по-голям е шансът за успех.

4. Включване на адаптирано мляко:


Много майки смятат, че кърмата им не е достатъчна и започват да дохранват твърде рано. Въвеждането на формула и даването на големи количества вода може да доведе до спиране на лактацията. Ако бебето наддава на тегло, жизнено е и пълни памперсите, значи кърмата му е достатъчна. Изцеждането и храненето от шише могат да намалят желанието на бебето да суче, затова не бързайте с адаптираното мляко без консултация с педиатър.

5. Подценяване на кърменето и бързо отказване:

Кърменето изисква търпение и практика. В първите дни след раждането някои основни грешки могат да доведат до проблеми, като късно поставяне на гърда и даване на формула или вода. Тези грешки могат да причинят умора и раздразнение у бебето, както и разраняване на гърдите на майката. Не се отказвайте на този начален етап. С повече опити и търпение, кърменето може да стане лесно и приятно занимание.

Естественото хранене е най-доброто за бебето. Кърмата съдържа всички необходими вещества за неговото пълноценно развитие. Заредете се с търпение и не се обезкуражавайте.

Съвети за успешно кърмене:

- Започнете кърменето възможно най-рано след раждането.


- Хранете новороденото при поискване, без да гледате часовника.


- Избягвайте да давате на бебето залъгалка, вода или чай.


- Гушкайте бебето често, за да стимулирате производството на кърма.


- Ако имате излишък от кърма, изцеждайте се и съхранявайте млякото.


- Не бързайте да дохранвате с формула.


- Ако имате нужда от помощ, потърсете консултант по кърмене.

СНИМКА: Image by krakenimages.com on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ