Напишете дума/думи за търсене

Най-големите митове за мъжкото безплодие

Много мъже не се замислят за своята плодовитост, но истината е, че този въпрос засяга еднакво и двата пола в съвременното динамично общество.

Съществуват множество митове около мъжката стерилност, които днес ще опровергаем. Ето някои от тях.

Възрастта не е важен фактор

Проучвания показват, че мъжката плодовитост намалява с годините. Изследванията свързват напредналата възраст на бащата с повишен риск от генетични мутации, които могат да доведат до аутизъм и шизофрения при потомството. Затова лекарите препоръчват мъжете, които планират да отложат създаването на семейство, да обмислят замразяване на семенна течност.

Пушенето не влияе на мъжката плодовитост

Статистиките ясно показват, че пушенето увеличава риска от безплодие с до 30%. Колкото повече пуши един мъж, толкова по-лошо е качеството на неговите сперматозоиди. Според Американското дружество за репродуктивна медицина, пушенето е причина за стерилитет при 13% от представителите на силния пол.

Само наднорменото тегло води до стерилитет

Макар наднорменото тегло да може да причини хормонални проблеми, недостатъчното тегло също е рисков фактор. Строгите вегетарианци, например, има риск да страдат от недостиг на важни хранителни вещества като витамин B-12, цинк, желязо и фолиева киселина, което също може да доведе до проблеми с плодовитостта.

Мъжете не страдат от хормонален дисбаланс

Тестостеронът и фоликулостимулиращият хормон са ключови за производството на сперматозоиди. Стресът и депресията могат да повлияят на тези хормони, което да доведе до намалена плодовитост. Мит е, че само хормоналният дисбаланс при жените води до невъзможност за зачеване.

Стерилитетът не е генетично обусловен

Всъщност, генетичните фактори могат да играят важна роля в мъжката стерилност. Промени в хромозомите могат да доведат до аномалии в производството на сперматозоиди.

Топлината не влияе на качеството на спермата

Дори леко повишената температура може да влоши качеството на спермата. Горещите вани, сауните и дори топлината от лаптопи и мобилни телефони намаляват подвижността на сперматозоидите и има риск да увредят тяхната ДНК.

Мъжете не страдат от инфекции на пикочните пътища

Макар че жените по-често страдат от цистит, мъжете също не са застраховани. Нелекуваните инфекции могат да доведат до запушване на важни канали, отговорни за производството и пренасянето на сперматозоиди, което понякога има трайни последици за плодовитостта.


СНИМКИ: Image by Ally from Pixabay

Image by freepik

Image by Elena Έλενα Kontogianni Κοντογιάννη from Pixabay

Image by Elena Έλενα Kontogianni Κοντογιάννη from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ