Напишете дума/думи за търсене

Живот без памперс (част 1)

Дори и да се изпусне в гащичките, не му се карайте. Така ще го травмирате и ще забавите процеса

Вашето бебе вече може да ходи добре , да изкачва стълби, да съблича само дрешките си и да ви разбира добре, когато му посочите тоалетната. Има в речника си думичките „ако” и „пиш” и ходи по нужда в интервал по-голям от един час. Всичко това значи, че детето ви е готово да замени памперса с гърне. При някои този процес се оказва лесна и бърза задача. При други не толкова. Какво да направите? Как да отучите бебето от памперса, за да започне да използва своето детско гърне? Ето отговорите.

Използвайте златното време преди баня.

Оставете детето си да поиграе в банята преди къпанетп и го насърчавайте да използва гърнето с ваша помощ. Важно е първите пъти то да е голо. Когато свикне да ходи по този начин, можете постепенно да го приучавате да използва гърнето. Когато започне да сяда на детското гърне и имате напредък, постепенно пробвайте да направите същото, когато е с дрехи. Плавното преминаване към махането на памперса и търпението са от ключово значение.

Заредете се с търпение.

Никога не принуждавайте детето насила да стои на гърнето, докато не се изпишка или изака. Ако не се получава, пробвайте отново след няколко дни. Дори и да се изпусне в гащичките, не му се карайте. Така ще го травмирате и отложите процеса.

Направете всичко забавно.

Вече има изобретени интересни и интерактивни детски гърненца в какви ли не форми. Те пеят и светят, за да привлекат вниманието на мъника. Това е много добра идея, но можете да се снабдите и просто с любима за него играчка или пък книжка.

Обърнете всичко на игра. Използвайте въображението си. Ако детето има кукла с гърне, покажете нагледно върху нея какво и как трябва да се прави. Така за него ще бъде по-лесно да възприеме новостта. Особено когато практикува това с играчката си и двете с играчката-бебе правят едно и също.

Кажете му какво се очаква от него.

Още докато е с памперс, му обяснете кое е "ако" и кое е "пиш", за да може по-късно да улесните различаването от негова страна. През деня му слагайте обикновени памучни гащички. Обяснете какво правите и защо го правите. Кажете му също какво очаквате от него – да казва, когато има "ако" или "пиш", както и, че ще последва сядане на гърненцето. Тъй като е много вероятно то да забрави всичко обяснено от вас в следващата минута, не забравяйте да го повтаряте всеки път.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ