Напишете дума/думи за търсене

Нормално ли е бебето да връща част от млякото?

Получава се, защото механизмът, който осигурява затварянето между хранопровода и стомаха все още не е напълно развит, за да се затвори напълно след нахранване, което предизвиква връщане на поетата храна.

Едно от най-големите притеснения на една огромна част от новите майки е повръщането при бебето. Често след хранене то връща една част от храната. Поведението му с нищо не се променя, но все пак количеството на повърнатото е голямо и всяка мама изпада в паника. Задава си въпросите дали бебето просто не си е хапнало повечко или има някакъв проблем. Така при следващото връщане на храна от мъника се паникьосва още повече и буквално се чуди какво да прави. Дали е нещо нормално или да се обади на педиатъра?

Честото изтичане на малки количества мляко по време или непосредствено след хранене се счита за нормално. Това не се счита за рефлукс и не е нищо притеснително. Този вид „връщане“ на храна настъпва най-често на възраст около 4-6 месеца и след 12 месеца епизодите намаляват по тежест и се разреждат или изчезват напълно. Това се дължи на прекалено много поета храна или въздух по време на кърменето. Също така е възможно да се случи, ако бебето е било много гладно и се е нахранило прекалено бързо от гърдата. Тогава е съвсем естествено да върне част от приетото. Често докато се оригва. Тези прояви обикновено не спадат към тревожните симптоми и не са притеснителни.

Получава се, защото механизмът, който осигурява затварянето между хранопровода и стомаха все още не е напълно развит, за да се затвори напълно след нахранване, което предизвиква връщане на поетата храна. В такъв случай често млякото се връща обратно в гърлото и изтича от устата.

Дали не се касае за нещо по-сериозно и бебето ми има рефлукс?

Ето някои от основните показатели, за които трябва да следите, за да разграничите нормалното от притеснителното:

- Бебето повръща след всяко едно хранене

- Връща големи количества мляко

- Изпитва дискомфорт при хранене

- Не наддава достатъчно тегло съобразно възрастта си

- Внезапен или постоянен плач

- Изпъване на главичката или цялото гръбче назад като дъга по време или след хранене

- Неспокоен сън

- Често хълцане

Ако забележите някой от тези симптоми, е по-добре да се посъветвате с педиатър. Най-често те са свързано с рефлукс при малкото създание.

Ако бебето има рефлукс, на първо място трябва да се промени начинът на хранене. То трябва да става по-често и на по-малки порции. Важно е стомахчето на бебето да не се препълва. След хранене трябва да се държи леко изправено, за да се намалят шансовете за връщане на храна в хранопровода. Важно е бебето да бъде стимулирано да се оригне след нахранване, това става с поглаждания и леки потупвания по гръбчето. Дрешките му трябва да са свободни и широки около коремчето, за да не предизвикват допълнителен дискомфорт.

Ако симптомите се задълбочават, непременно се посъветвайте с педиатър.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ