Напишете дума/думи за търсене

Вниманието на детето се концентрира, когато то е главен герой в приказката

Четенето не трябва да бъде механичен акт, а да е свързано с много емоции, които да предадете на детето. Така то със сигурност ще ви разбере и ще се заинтригува. Показвайте му с пръст картинките в книжката, изразявайте с жестове прочетеното.

Коя е най-добрата възраст, в която да започна да чета на своето дете? Много мами си задават този въпрос, последван от: „Каква книга да избера?”, „Ще му бъде ли интересна?”, „Ще успея ли да задържа вниманието му?”. Всъщност отговорите не са толкова сложни и се свеждат само до едно просто правило, а именно да започнете да четете на детето си колкото се може по-рано. Дори да е още съвсем малко бебе и да си мислите, че нищо не разбира. Това дава и отговор на въпроса защо много бременни четат приказки на детето, още докато то е в утробата им. Четенето не трябва да бъде просто механичен акт, а да е свързано с много емоции, които да предадете на мъничето. Така то със сигурност ще ви разбере и ще се заинтригува. Показвайте му с пръст картинките в книжката, изразявайте с жестове прочетеното. Интонацията ви ще го накара да се заслуша, а картинките в книжката са важни точно толкова, колкото и текстът. Не ги подценявайте. С тяхна помощ се развива речниковият запас. Повтаряйте ги многократно и ги посочвайте, за да може детето да визуализира и запомня.

Как да задържа вниманието? Ще го постигнете, когато изведнъж се окаже, че то е главен герой в приказката. По същия начин сред другите герои може да сте вие самите или други членове на семейството.

Децата обичат

да слушат за себе си

По този начин те успяват да си представят пълноцветно една или друга история. От нечия се превръща в тяхна. И така историите се прехвърлят и във всекидневните дейности. Вашето дете ще обича да чува как героят от книжката сяда на масата, мие си ръчичките или ляга в леглото. А когато стане време за сън, прочетеното от страниците да се отнася също за някого, който в момента се прозява.

Чудили ли сте се някога защо много дечица искат да им бъде четена една и съща приказка постоянно? Според редица детски психолози, заради субективното възприятие на света, едно дете иска да слуша една и съща история постоянно. Невидимо за нас, възрастните, остава това, че всеки път детето доизгражда прочетената история в различна посока и открива нови хоризонти и сюжети в разказаното. Точно затова е от огромно значение изразителността, с която произнасяте думите. Тя също казва много и придава допълнително значение на прочетеното. Колкото повече радост има в четенето, толкова по-полезно е то.

Създайте си ваш ритуал. Например да четете по една приказка всяка вечер преди сън.

Действието трябва да

се превърне в неизменна

част от деня ви

По този начин детето ще свикне с това и дори само ще се вълнува кога точно ще се стигне до приказката. Да създадете у него навик към четенето на книжки е същото като всяко друго нещо. Веднъж научено, то ще изпитва интерес и дори ще иска да прибавите към библиотеката нови заглавия.

Книгите формират мисленето на децата и развиват фантазията им. Освен това са и чудесно възпитателно средство. Веднъж обикнало приказките, вие лесно можете да въздействате на поведението на малчугана чрез главните герои в книжките.

Първите четива, които трябва да си набавите са за формите и цветовете. Едва след това идва моментът, в който детската библиотека се обогатява и се появяват истории за любими герои. В един момент детето остава само с книга в ръце. Учете го на почит към нея. Съхранявайте изданията чисти и подредени. Нека то знае, че си имат място, на което трябва да стоят. Книгите не служат за драскане и рисуване. Уважението към тях от най-ранна възраст поставя основите за развитието на голям човек, възпитан в добри практики. И най-важното – на читател.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ