Напишете дума/думи за търсене

Венците трябва да се почистват редовно преди зъбките на бебето да поникнат

 Грижата за зъбчетата на мъничето започва още преди самото им поникване.

Вашето бебe има своите първи зъбки. Сега си задавате въпроса как точно да се грижите за хигиента им и кога е нормално да започне миенето. Всъщност истината е, че грижата за зъбчетата на мъничето започва още преди самото им поникване. Зъболекарите твърдят точно това – грижата за оралната хигиена трябва да започне още от 5-6 месечна възраст на бебето. Причините за това са кърмата, както и адаптираното мляко, защото те са относително сладки течности, които могат лесно да предизвикат образуването на кариес в по-късно. Достатъчно е да плакнете устичката на бебето с мъничка марля, напоена с вода и леко да обирате остатъците от мляко. Със сигурност в началото няма да му е много приятно. След като поникнат първите зъбки, ги измивайте със силиконова четка, пръст или кърпа. Може и да не слагате паста.

В никакъв случай не

използвайте обикновена паста

В нея има флуор и не е подходяща до навършването на 2-годишна възраст. Едва тогава детето е достатъчно голямо, за да я изплюва и да не я гълта. Посъветвайте се със своя педиатър каква четка за зъби да купите. Важното е да има меки власинки. След като израснат първите зъбкии, трябва да запознаете детето с четката и как точно да си служи с нея.

Сложете я при останалите в банята и му показвайте как се прави. Нека то ви гледа, докато миете своите. Почти сигурно е, че веднага ще му стане интересно и ще иска да ви подражава. Това, разбира се, няма как да се случи веднага, защото то все още няма тази сръчност. По-важното обаче е, че ще започнете да създавате у него интерес към устната хигиена. Добивайки сръчност след няколко месеца, може вече спокойно да му позволите само да почиства зъбките си след всяко хранене. Необходимо е само да намокрите четката, да сложите бебешка паста и да му я дадете. Първоначално детето ще си играе с нея, като по този начин я опознае и много по-късно ще започне да я използва по предназначение.

По време на сън

слюнкоотделянето намалява

През деня то е засилено и възпрепятства образуването на бактерии и зъбна плака. Ако по принцип му давате шише с мляко или сок, за да заспи само в леглото, то така се увеличава риска от разрушаване на зъбния емайл. Тези течности съдържат захар и се наслагват в устата. Ако е така, е добре да миете зъбките по-често. Хубаво е да заведете мъничето на преглед при специалист между първата и втората годинка. Тогава то вече ще има повече зъбки и стоматологът ще успее да направи основен преглед, който да установи какво е състоянието им.

При една голяма част от малките деца се появяват петна по зъбките. Те са черни и обхващат основата им. Почистват се единствено при зъболекър, но съвсем скоро след това отново се появяват.

Ако имате подобен

проблем, не се тревожете

Петънцата не възникват от нищо определено. Просто при някои деца ги има, а при друго не. Отшумяват със смяната на млечните зъбки. И все пак, ако имате такъв проблем, водете детето на почистване на зъбките поне веднъж на два месеца.

Отидете при стоматолог, за когото знаете, че има опит с малки деца. Той ще направи преглед, като провери състоянието и на венците. Също така ще обясни на детето как да се грижи за тях. Не слушайте съвети от рода на „Това са само млечни зъби и няма проблем, ако се развалят”. Ако детето ви натрупва плака по зъбите, която не почиствате, те скоро ще се развалят, а това изисква най-малко поставянето на пломби или инфектиране на венец. Ако пък се стигне до изваждане на зъб, това от своя страна може да доведе до разреждане на зъбната редица и проблеми с правилното изникване и подреждане на постоянните, което неминуемо ще ви отведе след време при ортодонт. Грижете се за зъбите на децата, защото те все още не могат да справят добре сами.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ