Напишете дума/думи за търсене

Неделен брънч. Що е то и има ли почва в България?

Идеята на неделния закуско - обяд е да започне в 11:00 часа преди обяд и да завърши около 17:00. Времето от 17:00 до 19:00 часа се използва за сън и семейни игри.

Неделен ден, слънчево време и цялото семейство на верандата. Децата си играят с топка в двора, докато вие приготвяте палачинки и отпивате от своя чай. След малко на вратата се позвънява и идва далечна леля, държаща красиво опакован кекс. Зад вас пък стои семейното куче, щастливо размахващо опашка. Съпругът ви приготвя наденички на барбекюто и цялата къща е осеянa от апетитен мирис. Ето ви една идилична картинка от филм. И сигурно ще ви изненадам, като ви кажа, че дори си има име. Нарича се брънч и става все по-популярно семейно занимание през уикенда и в България.

Откъде идва името? Брънч е смесица между "breakfast”(закуска) и "lunch” (обяд), т.е. закуско - обяд. Думата е чуждица и за нейна родина се смята Англия. Терминът се появява още през далечната 1895 г., а малко след това става жаргон на английските студенти и описва обилното им хранене през уикенда в часовете между 11:00 ч. и 14:00 ч. Макар и с английски корени, брънчът е много известен в САЩ и Канада.

Той олицетворява типичните за

американците неделни събирания

на цялото семейство. Разбира се, повечето хора биха си казали "Защо е нужно толкова да усложняваме името на неделния обяд и отново да почитаме чужди традиции?". Всъщност брънчът е малко по-различен и идеята му е да започне в 11:00 часа преди обяд и да завърши около 17:00. Времето от 17:00 до 19:00 часа се използва за сън и семейни игри. Веднага след това идва нова порция хапване с вечерята.

Първоначалната идеята е да се измисли

име за храненето, което се случва след

късното ставане през уикендите

Точно заради това за начало на закускообяда се счита времето след 11:00ч. или някъде преди обед.

В последните години редица европейски страни, включително и България, не отстъпват на американците и англичаните, а напротив – насочват бизнеса си в тази посока. Те разпространяват идеята за брънч чрез отварянето на специализирани ресторанти, а почти всеки реномиран хотел предлага закуско-обяд на гостите си в неделните дни. И не само.

Трапезата обикновено включва различни видове кифлички, мъфини и палачинки, плодова салата. От по-тежките предложения най-разпространени са домашно изпечен хляб, бъркани яйца, пържен бекон, всякакви салати с млечен сос, сандвичи и макарони. Разнообразието в напитките също е голямо. Като се започне от чай, кафе, прясно изстискан сок и се стигне до млечен шейк и каквото още се сетите.

Точно преди 9 години започват да се предлагат първите брънч услуги в България. Случва се в заведения в София. Едва 6 години по-късно започва да се говори за модерния закуско - обяд., а още 3 години по-късно - през 2016 г., вече е абсолютен хит. Почти всички по-големите градове в страната имат такъв тип заведения. Нищо обаче не може да се сравни с домашния уют и това да си го направите вкъщи. Така че, ако ви трябва повод за отдавна планувано и голямо неделно събиране на цялото семейство - ето ви брънч.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ