Напишете дума/думи за търсене

Как да изградим преградна стена у дома?

Когато семейството се увеличи, домът отеснява и необходимостта от обособяване на отделни пространства за новите членове излиза на дневен ред. Ако разполагате с апартамент с разточително големи стаи, може да ги разделите на по-малки помещения и да задоволите нуждите от лично пространство за всеки. Преградна стена се изгражда сравнително лесно и е ремонт, който може да се опитате да направите и сами, следвайки нашите съвети.

1. Изберете материала, от който ще я изградите. Тухлите са най-старият градивен материал. Те са универсални и дълготрайни и използвайки ги, ще постигнете търсения ефект. За най-добър резултат препоръчваме да изградите преградната си стена от тухли от газобетон. Автоклавният клетъчен бетон (наричан газобетон) се произвежда по екологична, безотпадна и енергоспестяваща технология от кварцов пясък, чист клинкерен цимент, негасена вар и вода.

2. Започнете изграждането с полагане на пласт пясъчноциментов разтвор и приготвяне на лепилния разтвор, с който ще свързвате блокчетата. Лепилото се нанася с гребен-шпакла на тънък слой върху суха основа.

3. При самото изграждане на стената, ако се наложи рязане на газобетонна тухла, имайте предвид, че това става лесно с трион за газобетон.

4. По време на градеж имайте предвид, че разминаването на вертикалните фуги между блокчетата при осъществяване на зидарска превръзка не трябва да бъде по-малко от 10 см. Най-добър вариант е вертикалните фуги от един ред да са в средата на блокчетата от предишния.

5. След приключване на изграждането следват грундиране и измазване и вашата стена е готова.

Защо да изберете тухли от газобетон?

Предимствата са свързани главно с по-ниското тегло, достъпната цена и с факта, че строителството с тях е бързо и лесно. Притежават топлоизолационни свойства и абсорбират разпространявания по въздуха шум, тоест допринасят за така желаната тишина. Осигуряват и добра огнезащита, тъй като са негорими.

Освен газобетонните тухли има и разнообразие от други видове, всеки от които има своите характеристики, цели и предназначение.

Други видове тухли:

Бетонни тухли. Отличават се със здравина и устойчивост, издръжливи са на различни климатични условия, с тях се изграждат трайни конструкции. Към този вид тухли причисляваме капаците, предназначени за придаване на приятен и завършен вид на бетонните огради, бетоновите елементи с декоративен акцент за огради и фасади, плътните бетонни тухли за изграждане на ями и шахти. Някои от бетонните тухли са цветни и имат изразен декоративен елемент освен останалите функции.

Керамични тухли. Керамичните тухли са строителен материал, който е изработен от червена глина чрез формоване и изпичане. Произвеждат се от незапомнени времена, но днес производството е автоматизирано, улеснено и ефективно. Отличават се с разнообразие в размерите и дебелината си. Биват единични, четворки, блокове с вертикална кухинност и др. Предназначени са за изграждане на носещи и неносещи стени. Съществуват различни класове съпротивление на замръзване (F) и якост (M), които са важни за избора ви и издържат на различен брой цикли замразяване и размразяване, без да изгубят характеристиките и качеството си. Облицовъчните тухли се произвеждат в пет варианта: обикновени, текстурирани, оформени, остъклени и ангобирани и имат изключителен декоративен вид.

Огнеупорни тухли. Изработени са от най-висококачествени огнеупорни глини. С помощта на различни пълнежи според приложението, за което са предназначени, като шамот, мулит и др., огнеупорни тухли издържат до температури от над 2000°C. Намират приложение при направата на комини, камини и пещи, благодарение на своята огнеопорност. Използват се за битови и индустриални нужди.

Когато изграждате стена, имайте предвид, че за светлите отвори, каквито са вратите, ще са ви нужни щурцове. Те се състоят от керамична обвивка, предварително напрегната армировка и специален бетонов пълнеж. Използват се за премостване на прозорци и врати. Предлагат се с различни размери като дължината е между 1 и 3 метра.