Напишете дума/думи за търсене

Кога бебето ми ще проходи?

Някои деца не прохождат, докато не станат на 16 или 17 месеца и това е абсолютно нормално.

Бебето ми все още не е проходило. Другите деца на неговата възраст вече са го направили. Дали всичко е нормално? Имам ли повод за притеснение? - това са само част от мислите, които преминават през главата на всяка майка, която е в трепетно очакване на първите стъпки на своята рожба.

Нормално ли е все още бебето ми да не ходи? Да, всичко е наред. През периода на първата една година вашето бебе постепенно развива своята координация и сила на мускулите в тялото, докато се учи да сяда, преобръща и пълзи. Повечето деца успяват да се изтласкват сами и да седят до 9-месечна възраст.

От този момент е въпрос на това да събере смелост и на баланс. Бебетата обикновено правят първите си крачки между 9 и 12 месеца, но е в реда на нещата, ако на вашето дете му отнеме малко повече.

Някои деца не прохождат, докато

не станат на 16 или 17 месеца

и това е абсолютно нормално. Ако вашето бебе се е научило малко по-късно да се преобръща и пълзи, има шанс то да се нуждае от няколко бонус седмици или месеци, за да може да ходи добре.

Важното нещо е прогресията на сръчността: докато то продължава да учи нови неща, вие не трябва да сте прекалено съсредоточена върху това кога точно то постига нови цели. (Ако бебето ви е родено преждевременно, използвайте термина, на който е трябвало да се роди, когато определяте цел за развитието му.)

Ако детето ви не ходи до 18-ия си

месец, се обърнете към педиатъра,

за да може той да прегледа неговите говорни, социални и умения на фината моторика. Ако всички те изглеждат в норма, той би трябвало да ви препрати при друг лекар, специализиран в проследяване на развитието. Ако вашето дете изглежда в кондиция с всички останали събития в порастването си, докторът ще го прегледа за ортопедични, неврологични или други проблеми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ