Напишете дума/думи за търсене

Добрият сън при бебетата ограничава наднорменото им тегло при растежа

Добрият сън при бебетата ограничава наднорменото им тегло при растежа. Снимка: Pixabay

Рискът от затлъстяване при децата намалява наполовина, ако са имали непробуден сън през нощта като бебета, съобщава БТА.

Изследването бе направено от учени от университета на Отаго. Те го представиха на европейския конгрес по проблемите на затлъстяването в Порто, Португалия. Проучването обхвана 802 семейства за период от 5 години. Тя бяха разделени на 4 групи, като първата получаваше обичайните съвети за обгрижване на пеленачетата.

Втората група беше съветвана по въпросите на храната, активността и кърменето. За представителите й бяха предвидени 8 визити от здравен професионалист, фокусиран върху темите за здравословното отбиване на кърмачетата, храненето в зависимост от апетита на детето, достъпа до специалист по кърмене и предприемането на дейности за сплотяване на семейството.

Третата група беше тази, която получи консултации от какво зависи добрият сън. Когато бебетата станаха на три седмици, родителите бяха посетени от медицинско лице, което им даде ключови съвети, за да предотвратят проблемите със спането. Сред тях бяха как да разберат, че бебето им е изморено, да го слагат в тиха стая на тъмно, докато все още е сънено и будно, да не го взимат в собственото си легло, да не го дундуркат или хранят, за да заспи.

След шест месеца на родителите от тази група бе предложена допълнителна помощ, за да накарат децата си да спят добре през нощта, но само една четвърт от тях поискаха да им бъде оказана такава.

На четвъртата група експертите приложиха съвети за храната, активността, кърменето и приспиването.

Резултатите показаха, че на двегодишна възраст наднормено тегло имаха само 4,5 % от децата в групите, където бяха приложени практики за добър сън. В другите групи този процент беше два пъти по-висок.

Проф. Бари Тейлър от университета на Отаго каза, че ефектът на непробудния сън през първата година от живота на децата върху килограмите им, остава да действа поне до 3,5-годишна възраст.

"Известно ни е, че когато децата, и дори възрастните, са гладни, те се хранят по различен начин. Тогава търсят различен тип храни, засегнат е апетитът ти и консумират много повече храна с високо съдържание на въглехидрати", добави той.

"Може да се окаже, че част от решенията на проблема с епидемията от затлъстяване са всъщност някои от най-очевидните неща, като повечето часове сън", заключи проф. Тейлър.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ