Напишете дума/думи за търсене

Говорно развитие при 3-годишното дете

СНИМКА: webmd.com

 Вашето 3-годишно учи нови думички през цялото време, но все пак не може да разчитате на перфектно произношение.

Дори научаването на родния език през първите годинки от живота, е също толкова трудно за детето ви, колкото е сложно и за един възрастен, изправен пред граматиката и произношението на нов език.

Говорното развитие на тази възраст е различно при всяко дете. При едно може говорът да е в много напреднало ниво, а при друго - точно обратното и да се намира далеч от гладкото произношение и богат речник. За това има няколко основни предпоставки. На първо място важна роля играе генетичната предразположеност в рода - на колко годинки са проговорили добре родителите, например. На второ място обачш важна роля имат социалните контакти на детето - дали то е израснало повече сред връстници или само с големи хора.

Съвсем логично е децата, които са обградени предимно от големи хора, да се развиват говорно по-бързо. Вие също можете да помогнете много за това. Говорете на детето си много - все едно е друг възрастен човек, с когото прекарвате целия си ден заедно. Обяснявайте му всичко - докато пазарувате в супермаркета, казвайте какво взимате и за какво служи и т.н. Не си мислете, че то няма да ви разбере. Ще сте изненадана колко много разбира всъщност, когато започне да повтаря някои от чутите неща.

Както вече споменахме, на тази възраст повечето деца нямат правилно произношение. Ваша задача, като родител, е да поправяте неточностите и да казвате думичката или изречението на правилния начин, за да го чуе и вашето малко човече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ