Напишете дума/думи за търсене

Хубаво е да заведете детето за първи път на зъболекар, когато навърши 2

СНИМКА: http://space-healthcare.com

Какъв е смисълът да се грижите добре за "бебешките зъбки"? В края на краищата просто ще паднат, нали?

Вярно е, но те са от значение, защото определят разположението и разстоянието на постоянните зъби и помагат да се развие челюстта и правилната захапка. Така че грижата за бебешките зъби на вашето дете е важна.

Едно от най-полезните неща, които може да направите, е да се грижите какво слага в устата си вашето малко дете, т.е. контролирайте диетата му. Насърчавайте го да пие много мляко и да яде млечни продукти, тъй като те са богати както на калций, така и на витамин D, който ще помогне за образуването на здрави зъби (и кости).

На второ място ограничете приема на захар и сладко, които допринасят за развалянето на зъбите. Тъй като водата няма захар, е по-благоприятна отколкото сока. Също така нейният прием помага зъбите да се измият след прием на други храни. Въпреки че пиенето на сок в умерени количества е добре, насърчавайте вашето малко дете да пие вода - особено преди лягане.

Не е нужно да започвате да миете зъбите на детето си, докато не навърши 18 месеца (и няма да се наложи да го заведете до зъболекар, докато то не е на две години). Все пак това не значи, че не трябва да полагате грижи. Проверявайте устата на детето всяка вечер за храна, останала между зъбите му и се опитайте да я премахнете. След това внимателно разтривайте зъбите и венците му с кърпа или влажна марля, за да ги почистите. Ако не бъдат отстранени, хранителните частици и бактериите ще причинят плака.

Малките деца имитират родителите си. Затова дайте на детето си мека четка за зъби и го оставете да ви наблюдава, докато миете зъбите си. Дори може да го превърнете в игра. Колкото по-добре ви имитира, толкова повече го хвалете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ