Напишете дума/думи за търсене

Изхождане при кърмачето. Кое е нормално и кое - не

През първите няколко дни след раждането е нормално бебето ви да се изхожда по 4-5 пъти на ден, като консистенцията ще бъде по-необичайна, което е нормално. В първите 2-3 дни изпражненията при новородените могат да бъдат тъмни или дори черно-зеленикави. Не се тревожете!

След като коластрата премине в майчино мляко, вашето бебе ще ходи по голяма нужда от 2 до 5 пъти за период от 24 часа. Обикновено това продължава без промяна през първите 6 седмици от живота му. Разбираемо, консистенцията е по-рядка и светла заради храненето с течна храна в лицето на вашата кърма.

След шестата седмица е възможно изпражненията да придобият по-твърда консистенция, макар че продължавате с кърмата и нищо в храненето не се е променило. Това е нормално. Трябва обаче да следите дали то изпитва затруднения при изхождане - зачервяване на лицето и раздразнение. Ако е така, може да става дума за констипация (запек). Не се тревожете, ако консистенцията при изхождане е по-твърда и суха само 1 или 2 пъти седмично. Има повод за притеснение тогава, когато се превърне в тенденция и забелязвате промяна в поведението на детето, което се изразява в затруднение при ходене до тоалетна. За да ви е по-лесно да прецените дали то има запек, следете по колко пъти на ден сменяте памперса и го сравнете с преди.

В периода между 6 и 8 месеца, когато го захранването, се променя и консистенцията и цвета при ходене по нужда. Свържете се с лекар, само ако видите изменения преди този период. Той ще извърши необходимия преглед и ще установи дали бебето наистина има запек.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ