Напишете дума/думи за търсене

Всичко за първия ден в детската градина

Предстои първият ден, в който вашето съкровище ще премине прага на детската градина. Безспорно това е колкото вълнуващ, толкова и труден момент за родителите. А какво остава за детето?

Колкото добре психически подготвена трябва да сте самата вие, толкова повече трябва да е малчуганът. Как да се справите със ситуацията така, че промяната да е възможно най-естествена и безболезнена – това е въпросът, който всяка майка си задава. Не е лъжа, че до голяма степен си е чист късмет. Някои дечица преминават през дълъг и мъчителен адаптивен период. Други буквално се влюбват в новото място и изобщо не желаят да си тръгнат оттам. Към който и от двата варианта да спада вашето съкровище, все пак има начини, чрез които да спомогнете бързото свикване с детската градина.

Започнете да разговаряте с детето си за градината поне месец преди да е започнало да ходи. Когато свикне с мисълта, ще му бъде далеч по-лесно да се адаптира. Разкажете му какво представлява тя. Кой и защо ходи там. Обяснете му функцията на всеки човек от персонала. Кажете му, че то ще ходи там всеки ден, също както вие ходите всекидневно на работа.

Макар на пръв поглед да няма голяма връзка, го подгответе предварително да стои на малко столче и масичка у дома. До момента, в който тръгва на детска градина, то е свикнало да е свободно и да се забавлява по определен начин. Малчуганът живее в свой приказен свят. Попадайки в детското заведение, то е объркано и стресирано от дисциплината, която трябва да спазва. Когато вече е имало досег до масичката и столчето, които има във всяка детска градина, за него ще бъде по-лесно да намери приликите и най-вече да се чувства по познат начин.

Най-голямата тревога на част от дечицата е да останат сами в градината. Те се притесняват, че родителите са ги изоставили и няма да ги вземат повече. Ето защо е важно да не спирате да му повтаряте, че ще го вземете веднага след следобедния сън и ще сте наблизо, ако то има нужда от вас.

Ключът е в това то да се почувства абсолютно сигурно, че няма да бъде забравено. След като сте го предали на учителката, целунете го и бъдете напълно спокойни. Ако се разплачете или драматизирате, е почти сигурно, че детето също ще се разстрои, защото ще се почувства застрашено. Проявата на емоция у родителя в такъв момент почти винаги кара детето да се чувства застрашено. Мама плаче, защото се случва нещо лошо. Това значи, че аз не съм в безопасност. Трябва да се върна при мама, защото там е сигурно, си мисли то.

Бъдете решителна и много спокойна! Махнете за довиждане и му потвърдете, че след следобедния му сън ще се видите и нямате търпение да ви разкаже как си е играло. Старайте се да прикривате и собственото си безпокойство, доколкото е възможно. Много е вероятно детето да го долови. Това само би засилило страха му от непознатата обстановка.

За първия ден не е никак лоша идея да му предложите, че веднага след като го вземете, ще получи награда. Примерно да го заведете на любимо за него място. Изпълнете обещанието си и не забравяйте да поговорите внимателно с детето след първия му ден в заведението.

Не е задължително да го оставяте за цял ден. Всяко дете приема първото посещение различно. За някои малчугани е нужен по-дълъг период на адаптация. Други пък дотолкова се захласват по игрите и другарчетата, че дори не искат да си тръгват. Новото и непознато изживяване за тях се оказва истинско приключение. Обсъдете с детето, че ще остане там точно толкова, колкото желае. Добре е то да знае, че при първия случай, в който изпита дискомфорт, учителката ще ви позвъни и вие ще дойдете. Съвсем вероятно е адаптацията да е по-трудна и да минат поне една или две седмици, през които да стои само през първата част на деня. Постепенно ще започнете да увеличавате времето, докато не привикне напълно.

Често срещан симптом за стрес от смяната на средата е напишкването в легълцето. Това не трябва да ви притеснява, защото ще отшуми съвсем скоро. Среща се при голяма част от дечицата, които ходят отскоро на детска градина. След като първоначалният шок от новата обстановка премине, всичко ще дойде на място.

Много родители дават през първите дни любим предмет. Това може да е най-обичаната играчка или пък кърпичка, напоена с вашия парфюм. Колкото и нестандартно да звучи, е също толкова успокояващо за детето. В този момент най-трудно за него е да се раздели от познатата миризма и компания на мама.

Хубаво е преди първия ден в градината да събудите детето по-рано, за да не се налага то да бърза. Колкото по-малко допълнителен стрес има в такъв ден, толкова по-благоприятно ще се развие начинанието. Нека малчуганът има достатъчно време да закуси и да се облече на спокойствие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ