Напишете дума/думи за търсене

Знаците, които показват, че е време да отбиете бебето

СНИМКА: parents.com

Вие - като майка, сте човекът, който най-правилно и точно може да определи кога е най-подходящото време, в което да отбие детето. Някои жени предпочитат да кърмят колкото се може по-дълго, а други държат на това само през първите месеци от живота на бебето. Изборът е ваш и нито едното, нито другото ви правят лоша майка.

Абстрахирайте се напълно от това, което чувате като съвети от приятели, познати и роднини и се доверете на вътрешния си глас и най-вече - наблюдавайте детето си. То само ще ви подскаже кога е готово на тази крачка. Отбиването е най-лесно, когато бебето ви изгуби интерес към това да го кърмите и започне да опознава все повече "света" на твърдата храна и привикне към нея.

Един от първите знаци за това, че е време за отбиване, е поведението на детето по време на хранене от гърдата. Ако то е неспокойно, изнервено, постоянно мърда и кърменето се превръща тенденциозно в нещо, което се случва трудно, значи бебето ви показва, че е готово да го откажете от него. В такъв случай можете да започнете да давате гърдата по-рядко, като пропускате по едно хранене на ден по този начин постепенно.

Втората трудност, пред която се изправят една немалка част от майките, е невъзможността да съчетават работата с кърменето. Това е и основна причина бебето да бъде отбито. Разбира се, когато вече е навършило 6 месеца.

Още един знак, който може да ви даде вашето дете, е болката по време на хранене от захапване на зърната. Ако кърмите след навършването на 1 годинка на детето, има наистина голяма опасност да изпитвате дискомфорт, защото по това време бебето ви вече има много зъбки в устата си и не умее да контролира напълно движенията с устата си. Ако изпитвате непреодолима трудност да извършвате храненията, значи е време да спрете да кърмите.

След 10-месечна възраст наблюдавайте добре детето си и интересите му към различните видове храна. Ако то проявява по-изявен и чест интерес към неща, различни от майчиното мляко, е добре да помислите да го изключите от менюто.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ