Напишете дума/думи за търсене

Детето ви се затруднява да чете? Може да страда от ушна инфекция

СНИМКА: http://www.socialmoms.com/

Учебната година започна преди близо месец и скоро всички първолаци ще се изправят пред предизвикателството да се научат да четат. За повечето малчугани това е вълнуващо начинание, но има и такива, за които е доста трудно.

Те се борят с произнасянето на всяка сричка и всяка дума. Колкото и странно да ви звучи, за това може да има логично обяснение – проблем със слуха. Според последни проучвания във Великобританя 25% от децата с проблеми с четенето страдат от умерени слухови увреждания.

Дори лека загуба на слуха би затруднила възприемането на речта. Това важи в пълна сила за класна стая, където има много звуков фон и редица разсейващи фактори. Затова децата, претърпяли няколко ушни инфекции, може да променят достъпа до различни речеви звуци, точно когато са във възрастта, в която входящата информация е от решаващо значение.

Децата, които имат затруднения при четене, трябва да бъдат подлагани на проверка за проблеми със слуха, така че да не изостават в училище. Диагностицирането на такъв проблем може да помогне на учителите да разберат конкретните предизвикателства, пред които е изправено детето, и да им позволят да подготвят по-добре уроците на малчугана.

Колкото по-рано установите проблемите със слуха при детето, толкова по-добре, защото това е от ключово значение за всички видове ранно обучение и развитие, които децата трябва да преживеят. Не забрявайте, че друг проблем, който може да затрудни четенето на децата ви, е дислексията. Тя е по-често срещана от ушната инфекция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ