Напишете дума/думи за търсене

Как да научим 2-годишното дете да споделя вещите си?

СНИМКА: www.babycenter.com

"Мое е", крещи вашето 2-годишно дете, изтръгвайки кукла от ръцете на свое приятелче. Без да е минало каквото и да било време, следва втора серия. "Не", извиква то, когато неговото другарче вдига от земята топката, която то е изпуснало. Колкото повече наблюдавате тези ситуации, толкова повече виждате проява на егоизъм и чувство за собственост.

Колкото и експанзивни да са тези случки, опитайте да гледате на тях философски. Вашето дете се държи в абсолютен синхрон с виждането на едно 2-годишно към света. Свят, в който неговите собствени неща са негово продължение. 2-годишното е започнало да осъзнава какво означава да имаш собствена територия и вещи. То вече умее да очертава мислено граници и да не допуска никого в тях. Ето защо в този период думите "мое" и "не" стават любими.

Разбира се, не са изключение и тези деца, които по природа нямат нищо против да споделят бисквитките си, но това е наистина рядко. Повечето 2-годишни не са готови да споделят. Това не означава, че не могат да играят заедно с другарчетата си, но и сами знаете, че винаги трябва да хвърляте по едно око за ситуация, в която може да възникне спор за някоя кукла или количка.

Споделянето е активност, която се учи и възпитава. То не е вродено чувство и затова вие имате отговорната задача да го наложите и развиете. Можете да започнете с малки стъпки, като например да използвате времето за четене на приказка преди сън. Редувайте се. Първо вие отлистете една страница, а нека то да отвори следващата. Така се създава чувство за екипност. Не се опитвайте веднага да налагате заповеди да споделя. То няма да ви разбере. Започнете с личен пример без много думи и с времето започнете да му говорите за ползите от споделянето.

Друг вариант е да се редувате да слагате блокчета на конструктора или пък да редите заедно пъзел. Така правите препратка към изречението "Нека твоето приятелче си поиграе малко с топката и после ти. Или играйте заедно". Ето как без много думи ще ви е лесно да подобрите ситуацията, като предварително си "постелите".

Не пренебрегвайте "игрите" с редуване. Прилагайте тази тактика във всеки удобен случай. Целунете го за лека нощ и после му кажете то да целуне вас. В същото време учете детето, че няма нищо лошо да показва играчките си на останалите деца, но нека знае, че трябва да ги пази. Прекаленото споделяне също си има граници. И вие сте човекът, който трябва да обясни къде е границата и че не е правилно да допускаме някой да руши и чупи вещите ни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ