Напишете дума/думи за търсене

Как да отучим детето да си бърка в нослето

Не изпускайте нервите си и запазете самообладание, когато видите детето си да бърка в нослето. Изисква се търпение, за да се справите с този навик.

Упрекването и карането няма да свършат работа, защото е много вероятно то просто да не осъзнава какво прави. Най-лесният и правилен начин е да държите ръцете му заети и да се опитате да обяснявате по разбираем начин защо бъркането в носа не е приемливо.

Важно е детето ви само да реши, че трябва да скъса с този навик. Обяснете му, че доброто възпитание не позволява да правим това на обществени места и пред други хора. Ако има толкова голяма необходимост, нека се отдръпне насаме и да използва носна кърпичка. 

Поддържайте ръцете заети с различни активности и предмети, когато забележите упражняването на този навик. Измислете ритуал, който да прилагате в ситуация, при която правилото не се спазва. Нека детето разбира с един ваш жест какво не е наред. Наказанията няма да ви свършат работа. Хубаво е малчуганът да е наясно, че бъркането в нослето може дори да доведе до нараняване и потичане на кръв от него. 

Погрижете се винаги да има в раницата си пакетче носни кърпи. Включете се в процеса по избирането им. Те могат да бъдат такива с интересни рисунки на анимационни герои. Хубаво е да измислите и мънички, поощрителни "награди" за дни, в които се е справило много добре и е спазвало добър етикет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ