Напишете дума/думи за търсене

Какво да правите, когато бебето има колики?

Нормално е бебетата до 8 седмици да плачат в продължение на 2-3 часа на ден. Ако обаче го правят без почивка повече от 3-4 дни в седмицата, значи малчуганът ви има колики. Все още медицината не може да установи причините за появата им.

Има обаче редица теории. Двете най-популярни са свързани с нарушено храносмилане и чувствителност към определени протеини и захари, които се съдържат в майчното или изкуствено мляко. Колики има всяко пето бебе без значение от пола му. Все пак броят на деца с колики е по-голям при майки, които са пушили, докато са бременни. Когато бебето ви не спира да плаче с часове, чрез различни методи може да го успокоите. Ето и някои от тях.

Дръжте детето близо до себе си. В никакъв случай не губете спокойствоето си. Ако повишите тон, малчуганът ще усети. Проверете дали бебето има нужда от храна или от смяна на пелените. Освен това се уверете, че в стаята не е прекалено светло, иначе ще го дразни. Може да пробвате леко да масажирате или люлеете детето си. Това ще му подейства успокояващо. Ако обаче и това не помогне, е време да се обърнете за съвет към доктора си.

Може детето ви да страда не само от колики, ако освен непрекъснат плач, отделя по-малко урина от обикновно, порвъща зелена на цвят течност, има телесна температура над 38 градуса или забележите някъде по тялото му лилаво-червен обрив. В тези случаи не губете време, а се обадете на педиатъра си. Той ще ви посъветва как е правилно да реагирате. В почти всички случаи коликите не са опасни за здравето на детето ви и са временно явление, което съвсем скоро ще отшуми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ