Напишете дума/думи за търсене

Депресията на майката може да понижи имунитета на децата

Щастието на майките се оказва фактор за здравето на децата им.  СНИМКА: ДАК

При липса на положителни емоции и пълноценно общуване страда също развитието на интелекта.

Депресията при жените може не само увеличи стреса на децата им, а също така и да ги поставя и държи в по-неблагоприятна физическа кондиция за години наред. Това показват нови изследвания на израелски учени, които са проследили няколко биологични маркера при деца от тяхното раждане до навършването на 10 години и взаимоотношенията майка - дете.

При измерването на нивата на кортизола - смятан за хормонален издайник на стреса в организма, и секреторния имуноглобулин (s-IgA) - свързан с имунната защита, изследователите установяват двустранна неблагоприятна закономерност.

Депресираните майки имат по-високи нива на кортизол и s-IgA и показват по-голяма критичност и нетърпение към слабостите на децата. От своя страна децата на такива жени са с високи нива на тревожност, склонни са да се изолират от средата си и да преживяват различни форми на психически дискомфорт. Всичко това се случва на фона на по-високи нива на секреторен имуноглобулин.

Тези резултати показват, че майчината депресия уврежда функционирането на имунната система на детето и понижава прага на търпимост на всекидневния стрес, обяснява пред “Дейли сайънс” изследователят д-р Рут Фелдман, специалист по детска физиология.

Връзките между психологическото неблагополучие на майката и нейните деца, се обясняват с водещата й роля за изграждането на личността на малкия човек в първите години от живота. Емоционалната връзка в тези години е изключително силна и критичното отношение и неудовлетвореността на родителя пораждат трайно неспокойствие и лошо самочувствие у детето.

Тези открития допълват тревожните изводи от изследване на Калифорнийския университет, които показват проблем още на около 5-годишна възраст при децата на потиснати майки.

Учените са наблюдавали емоционалната и вербалната комуникация на майките с децата им по време на спонтанни взаимодействия в дома. Сред критериите били колко често майките хвалят децата си, изслушват ли ги, изразяват ли радост от общуването с тях, показват ли чувствата си с физически контакт като например прегръдка и т.н. Проучването установява, че децата на майки в продължителна депресия, които не общуват с удоволствие с децата, имат по-нисък коефициент на интелигентност. Разликата е под 1 пункт в 10-степенна скала. Изглежда пренебрежимо малко, но според невролозите е фактор за кумулиране на изоставане точно във възрастта, която е най-благодатна за развиване на ума.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ