Напишете дума/думи за търсене

10-12 % от децата страдат от астма. По неизяснени все още причини заболеваемостта при децата непрекъснато расте. Астмата е причина за честото боледуване на тези деца.

Астмата може да се появи за първи път във всяка възраст, но при децата най-често се изявява до навършването на 5 години.

Характеризира се с възпаление на бронхиалното дърво с нарастващо образуване на гъсти секрети. Хъхренето не се наблюдава при всички деца с астма. Хроничното кашляне е често срещано явление при тях, което крие риск от неразпознаване на астмата – състоянието може погрешно да се помисли за бронхит.

При децата между 1 и 3 години проявите на бронхиална астма се отключват както от алергени, така и от храна. След 3-годишна възраст най-честата причина на бронхиалната астма е алергията, като отключващ фактор за пристъпа обикновено са вирусните инфекции, масивният контакт с алергени, екстремни физически натоварвания или емоционален стрес. При всяко конкретно дете тези фактори са в различни пропорции – при някои деца водещи са инфекциозните фактори, при други – алергичните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ