Напишете дума/думи за търсене

Децата до 4-ти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютъра

СНИМКА: pixabay

Децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютър, каза в националния пресклуб на БТА доц. Жени Стайкова от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Българските деца на възраст 6-9 години са пред някакъв екран 25-26 часа на седмица, а децата в Холандия и Белгия - 14 часа, каза доц. Светослав Ханджиев от сдружението, цитирайки данни от проучване в 7 европейски държави.

Всяко четвърто българче в училищна възраст е с наднормено тегло, каза още Ханджиев, но добави, че има тенденция за намаляване на свръхтеглото сред момичетата. Сред момчетата се увеличават показателите за свръхтегло, подчерта той. По думите му лошите хранителни навици, формирани преди навършването на 7 години и заседналият начин на живот, са рискови фактори за наднормено тегло, развитие на диабет, сърдечно-съдови заболявания и др.

България е на последно място в ЕС по консумация на прясно мляко, но на второ място по консумация на плодове, посочи още Ханджиев. Продължителността на нощния сън на децата до около 10-годишна възраст трябва да бъде близо десет часа и половина, подчерта доц. Стайкова. Сън в рамките на 8-9 часа нощем е достатъчен за учениците в 9-11 клас.

Световната здравна асоциация признава затлъстяването като заболяване, което води до над 195 усложнения. Най-честите са захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, остеоатрит, сънна апнея, ракови заболявания и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ