Напишете дума/думи за търсене

Умора по време на кърмене. На какво се дължи?

Много жени се чувстват изморени през първите седмици на кърменето, но същото се отнася и до тези, които хранят бебетата си изкуствено.

Това е период на укрепване след раждането и престоя в родилния дом. Нервното напрежение при грижите около новороденото изморява. Но e вярно, че за образуване на млякото са нужни много калории и майката трябва да яде значително повече от преди, за да поддържа теглото си. В крайна сметка няма причини жената да се чувства по-уморена от кърменето.

Нашият организъм бързо се пригажда към повишените или намалените разходи на енергия и апетитът ни съответно се увеличава или намалява, за да се запази теглото ни. Ако майката, която кърми, е здрава и весела, апетитът й естествено ще се погрижи за набавяне на необходимите за млякото допълнителни калории. Някои кърмещи майки са поразени от количеството храна, която желаят и могат да изядат, без да напълнеят. Понякога апетитът е преголям и жената трябва да полага усилия на волята си или да прибегне до помощта на лекарите, за да не напълнява прекомерно.

Жената, която чувства, че кърменето я изтощава, е може би притеснителна по натура и грижите за новороденото подтискат апетита й и я довеждат до депресия. Майката може да е човек, който никога не е имал вяра в собственото си здраве и сили и затова чувства, че всяко необикновено натоварване на организма я застрашава, въпреки че той добре се справя с него. Много рядко се случва майката да не е добре със здравето. Кърмещата майка, която не се чувства добре или слабее, трябва веднага да се консултира с лекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ