Напишете дума/думи за търсене

Как да облекчим запека при бебето

Един от най-безопасните начини за лечение на запек при малки бебета е да опитате някои упражнения за подобряване на храносмилането и изхождането.

Ако бебето е започнало да пълзи, насърчавайте го да направи една или няколко обиколки на стаята. Ако е проходило, му помогнете да се поразходи малко след хранене. Ако се касае за по-голямо дете, една по-продължителна разходка също може да е от полза. Упражнение „каране на колело“ – сложете бебето легнало по гръб, задръжте краката му в полусвито състояние и внимателно започнете да движите краката, имитирайки каране на колело.

Масажът на коремчето на бебето е друг, добре известен и безопасен начин за преодоляване на запека при бебета. Внимателно масажирайте долната част на коремчето, за да стимулирате движението на червата. Освен за запека, масажът е от полза и за облекчаване на натрупването на газове и колики. В допълнение, лекият масаж подобрява и съня на Вашето бебе.

Сложете бебето в легнало положение, нанесете малко зехтин или кокосово масло (леко затоплени) върху коремчето. Масажирайте леко, на два пръста встрани от пъпа, в посока на часовниковата стрелка в продължение на 3-4 минути. Правете няколко такива масажа на ден, за да подобрите движението на червата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ