Напишете дума/думи за търсене

Продължително кърмене пази бебетата от диабет, алергии и астма

Тамара Маринова

Оптималният кърмачески период е 2 години

Освен че е единствен начин за бебетата до около 6-месечна възраст да получават всички важни за здравия им растеж и развитие хранителни вещества, кърменето има редица дълготрайни ползи за здравето както на майката, така и на детето, дори и през по-късните етапи на неговото развитие.

Така например за жените, кърмили сумарно поне 2 години през живота си, мамолозите казват, че се

намалява с 50%

вероятността да

настъпят

изменения, които

да доведат до

злокачествени

заболявания

“При бебета, които са кърмени пък, вероятността да развият диабет тип 1, а като възрастни и диабет тип 2, е значително по-малка. Същото важи и за проявата на различни алергии и развиването на астма. Освен това кърмените деца боледуват по-рядко от инфекциозни заболявания и вируси, а когато това се случи, се справят по-лесно. Майчиното мляко съдържа и омега мазнини, които подкрепят бързия процес на развитие на нервната система и на мозъка на човек и се смята, че тези от тях, които са кърмени, са с по-високо ниво на интелигентност”, обяснява акушерката Тамара Маринова от специализираната АГ болница “Майчин дом”. Като акушер тя има над 40 години опит, а от 12 години е сертифициран експерт по кърмене и консултира по всички въпроси, свързани с естественото хранене на новородените.

Всичко това във времето може да се израсте, защото зависи в каква среда попадне и расте след това човек, допълва тя.

Превантивните свойства, които кърмата оказва, се свързват с факта, че тя създава своеобразен филм в устната лигавица на бебето и предпазва да не навлизат вредни вещества в организма.

“Освен всички доказани ползи кърменето е и акт, който показва на бебетата, че са обичани и защитени. Това за тях е единствена форма на истински физически контакт, което е от изключителна важност за пълноценното им психоемоционално развитие”, обяснява Маринова.

В тази връзка логичен обаче е въпросът колко дълго всъщност трябва да се кърми едно бебе. Според Световната здравна организация минимумът е 6 месеца, при това по възможност само кърмене, без да се включват адаптирани млека, когато това е възможно, разбира се.

“Около шестия месец бебето вече започва постепенно да се захранва и да се включват в менюто му нормални храни. Кърменето като брой пъти на ден може да намалее много малко, но то не трябва да спира и по възможност е добре да продължи минимум до първата година на детето. Около това време количеството на кърмата е понамаляло, но тъй като периодът съвпада с момента, в който децата обикновено прохождат, изучават света около тях и слагат почти всичко в устата си, се задвижва друг процес, а именно, че кърмата отново се насища с имунна защита. Затова е важно кърменето да продължи и след навършване на годинката, защото така майката продължава да защитава детето си от различни вирусни инфекции. Неслучайно за кърмачески период се приема период от 2 години”, съветва експертът по кърмене.

Нуждите на всяко дете обаче са индивидуални и твърде строги правила реално няма. Основното, от което трябва да се водят всички майки, са сигналите на техните деца, допълва Маринова.

Тя дава съвети и относно един от най-честите дискомфорти, с които се сблъскват майките по време на кърмене и който нерядко е причина да го прекратят по-рано, а именно болезнените зърна. Сред причините, които водят до това, са

носенето на

неподходящи

сутиени по

време и след

бременността,

които пречат на правилното развитие на гърдите. Те трябва да са дишащи, без шевове и подплънки.

“Не трябва да се стига и до крайности, що се отнася до поддържането на хигиена на гърдите, като използването постоянно на сапун или на различни кърпички, каквито се предлагат на пазара, които могат допълнително да раздразнят”, казва Маринова.

Следващата причина за разраняването на зърната е неправилното държане на бебето по време на кърмене. То трябва да е позиционирано гърди към гърди, предмишницата на майката да поддържа гърба стабилен, а главата на бебето се придържа с 4 пръста отдолу, като палецът се поставя отгоре.

Акушерката Тамара Маринова  припомня, че кърменето е важен за бебето физически контакт.
Акушерката Тамара Маринова припомня, че кърменето е важен за бебето физически контакт.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ