Напишете дума/думи за търсене

Наръчник за детско столче за кола от Rayatoys.com

Изборът на детско столче за кола е едно от най-важните неща след избора на бебешка количка. Повечето модели се използват продължително време - от 4 до 12 години, което определено оправдава инвестицията.

Какво трябва да знаете преди покупката

Правилното детско столче за кола трябва да е съответстващо по килограми и ръст на детето. За новородено бебче подходящото столче за кола е от 0 до 13 кг., 0+ г. или от 0 до 18 месеца. Този вид може да е съвместим с вашата бебешка количка и в някои случаи да се използва и вместо кош, защото предлага и позиция в напълно легнало положение. В момента е задължително да си вземете бебето от родилното отделение с точно този вид стол, или както го наричаме ”кошница” за кола. Защото едно новородено е много по-крехко и е погрешно мнението, че може да се пропусне купуването на този вид аксесоар.

Базата е важно допълнение, на което трябва да обърнете внимание. Тя осигурява безопасност благодарение на Изофикс системата и допълнителния опорен крак. Както и удобството да не се налага да използвате колани. При някои модели една и съща база е съвместима с детско столче за 0-13 кг. и 0-18 кг.

Новост при всички детски столове е въвеждането на I-size регулация. Когато столчето е обозначено като I-size, това означава, че може да се ориентирате по-точно за избора на правилния модел и по ръста на детето. Освен килограми и години на етикета са обозначени и сантиметрите на детето. Тези столчета са по-уголемени и всички автомобилни производители вече се съобразяват с един единен стандарт.

Как се монтират детските столчета за кола

Правилният монтаж е изключително важен. На първо място, столът за кола трябва да е точно за възрастта на вашето дете. Правилото е главичката да попада в безопасната зона между двете странични облегалки на главата. Столчето се монтира по възможност зад шофьора. Повечето автомобили са снабдени с Изофикс система. Дори да не я виждате, може да проверите във всеки един сервиз или характеристика на автомобила дали я притежава. Когато двете “шини” на столчето са закопчани, то става много по-стабилно и при спирачки или завои не мърда по никакъв начин. В случай че колата няма Изофикс система, отново нашият съвет е да си купите стол с Изофикс, защото в период от 10-12 години може и да смените колата и тогава няма да може да използвате тази важна функция. На по-добрите модели имате възможност да завъртите Изофикса, така че да не пречи, и да ползвате столчето само с колани.

Най-безопасна се смята позицията, в която детето е обърнато обратно на движението или гледа назад. По този начин при спирачка или инцидент силата на удара се преодолява най-сигурно от гърба. Тази позиция е задължителна за новородени до възможно най-дълго време - поне до 18 месеца. Когато детето вече е пораснало толкова, че крачетата му опират неудобно в облегалката, то е време да го обърнете по посока на движението.

Как да ги използваме според възрастта и килограмите на бебето

Комбинацията от детски столчета се планира още при раждането на бебето. Ако сте избрали за първо от 0 до 13 или 18 кг. , следващото би трябвало да е от 9 до 36 кг. или от 9 месеца до 12 години.

Тук има важен момент, свързан с безопасността, когато детето е малко, гръдният кош не е достатъчно укрепнал и коланите биха навредили на вътрешните органи, ако детето е обърнато по посока на движението преди 3-годишната си възраст приблизително. Затова столчетата на Cybex за тази възраст са с предпазна възглавница, която осигурява 40% по-голяма сигурност спрямо коланите.

Поддръжка

Калъфите на столчетата за кола се перат при определени условия, посочени от фирмата производител. За лятото може да потърсите памучни летни калъфи, с които децата се чувстват по-добре при допир. На пазара се предлагат и подложки, подходящи за столчета за кола, столчета за хранене и детски колички, които имат вградена вентилационна 3D и предпазват от изпотяване на гръбчето на детето.