Напишете дума/думи за търсене

LEGO Duplo – перфектната играчка за развитие на въображението на твоето хлапе

Източник: Pixabay

Не е възможно да не си чувал поне веднъж в живота си думата LEGO. Сигурно ти се е случвало да настъпиш някое малко парче конструктор, докато чистиш вкъщи или гостуваш на семейство с деца. LEGO е играчката, която всички деца искат, но с която си играят и възрастните. LEGO е конструктор, съставен от пластмасови части, които могат да се свързват помежду си, за да изграждат различни обекти, форми и светове.

Историята на LEGO тръгва от една дърводелска работилница в Билунд, Дания, притежавана от Оле Кирк Кристиансен, който през 1932 г. започва да произвежда играчки от дърво. От 1934 неговата компания вече се нарича LEGO, от датския израз „leg godt”, което означава „играй добре”. Мотото на компанията „най-доброто никога не е достатъчно”, измислено от Оле Кирк, продължава да се използва и сега, напомняйки на хилядите си служители да не се отклоняват от високото качество на продуктите.

Дизайнът за LEGO частите, които се използва и днес, е сътворен през 1958 г., като са били необходими 5 години, за да се открие перфектният за тях материал ABS полимер.

Линията конструктори LEGO Duplo, предназначени за деца на възраст между година и половина и 5 години, е пусната на пазара през 1969 г. Частите са два пъти по-големи от традиционните LEGO блокчета, което позволява на малчуганите да маневрират с тях по-лесно, като шансовете за поглъщането им са напълно елиминирани. Въпреки че са по-големи, частите на LEGO Duplo са съвместими с класическите LEGO блокчета.

Първите цветове на блокчетата на LEGO Duplo от 1969 г. са жълти, червени, сини и бели. През следващата година са добавени други два комплекта, но този път с части с колелца. Duplo се продават заедно с LEGO блокчетата до 1975, когато конструкторите LEGO Duplo стават самостоятелен бранд с пет комплекта, съставени единствено от части Duplo. Въпреки че компанията се отказва от името през 1977-а за сметка на марката „LEGO Preschool”, през 1979 се обръща отново към Duplo, добавяйки и ново лого на бранда. През 1983-та се появяват и фигурките Duplo, които на практика изглеждат като уголемени версии на по-мъничките фигурки на LEGO, но не могат да бъдат разглобявани като тях. Брандът претърпява още една промяна в името през 2002-ра, когато става Explore, но през 2004-та компанията отново възстановява оригиналното име Duplo, като и този път въвеждат ново лого.

Комплектите LEGO Duplo включват коли, камиони или сгради, които не могат да бъдат разглобявани. Има още ферми, замъци, градове, къщички за кукли, зоологически градини и други. Те са създадени, за да стимулират креативността и сръчността на децата и представлява идеална играчка за началните фази на тяхното развитие.

Феноменът LEGO е представлявал и все още представлява широко дискутирана от психолозите тема, още повече, че не само хлапетата са запленени от строенето с блокчетата на LEGO. Няма нищо специално в самите части на LEGO или LEGO Duplo, но фактът, че в сравнение с други, тези блокчета са по-лесни за комбиниране и използване, включващо минимално физическо усилие, ги прави предпочитани от децата и феновете на конструкторите. Лесно е да строиш с тях, да ги демонтираш, да ги прегрупираш, което позволява на децата да изразяват творческия си дух и да бъркат на воля, защото знаят че могат да променят всичко, което са направили. Блокчетата представляват материал, който не е кой знае какво в началото, но след сглобяване може да се превърне в какво ли не.

Както LEGO, така и LEGO Duplo са били и продължават да се използват от психолози за терапии, когато работят с деца и особено с такива, които страдат от различни разстройства. Терапевтите, прилагащи терапии с игри за децата с аутизъм, винаги са се опитвали да използват предпочитаните от тях дейности, за да им помогнат да се научат да общуват с останалите. Конструкторите LEGO и LEGO Duplo са се доказали като много полезни за децата с аутизъм – за да развият сръчност, пространствено ориентиране и способност да анализират, като им предлагат едно просто и повтарящо се действие, което могат да извършат дори сами.